Nieuws/Binnenland
825643
Binnenland

Gebedsruimten, geen disco’s en gescheiden zwemmen

’Moslim-only’ resorts schieten overal uit de grond

Hoofddorp - Halal reizen nemen tot 2020 met bijna 40% toe tot 168 miljoen internationale toeristen. Er is steeds meer vraag naar ’moslim-only vakanties’, vooral van gelovige jongeren en gezinnen met geld.

Dat blijkt uit onderzoek van de grootste reisbeurs ter wereld ITB Berlijn, die eind volgende maand nauw gaat samenwerken met de nieuwe International Travel Week (ITW) in Abu Dhabi.

„Halaltoeristen hebben relatief veel te besteden, naar verwachting in 2020 meer dan 220 miljard dollar. Ze willen ook graag in luxe all-inclusive resorts zitten, maar dan wel met 100% halal eten, alcoholvrij, gebedsruimten, wastoiletten, geen disco’s en gescheiden zwembaden en stranden voor mannen en vrouwen. Mode, lifestyle en wellness voor reislustige moslims is de nieuwe trend”, aldus een woordvoerder.

Koudwatervrees

In Nederland heerst onder reisorganisaties echter nog alom ’koudwatervrees’ om actief in te spelen op deze lucratieve groeimarkt, met uitzondering van specialisten als Turkije.nl en Halalbooking.com. „We krijgen wel veel vragen van mensen naar halal hotels in bijvoorbeeld Turkije, maar wij zijn daar nog niet op ingericht. Later is dit een goede optie”, zegt Corendon-eigenaar Atilay Uslu, die ook eigen hotels runt.

Aan de Turkse Rivièra en westkust schieten tientallen moslim-only resorts uit de grond. Ze worden meestal afgescheiden van westerse partyplekken. Steeds meer Turkse hoteliers switchen, omdat Europeanen en Russen het vaak laten afweten, als er weer spanningen zijn met de islamitische regering.

Turkije

Volgens de ’Crescent-rating 2017’ komt Turkije als moslimvriendelijk vakantieland op de vierde plaats, na Maleisië (score 82,5), de Verenigde Arabische Emiraten en Indonesië. Pas op de tiende plaats komt Singapore als niet-moslimland met 67,3. In de top-20 verder alleen nog Thailand (18e) en Engeland (20e).

Nederland als halal bestemming staat in deze travel-index op de 60e plaats met een gemiddelde rating van 42,5. De bereikbaarheid door de lucht scoort top (80,7) en met de familiepret, veiligheid, toegankelijkheid en communicatie (54-60) zit het ook wel snor.

Maar verder vinden moslimtoeristen het hier maar niks. Het schort volgens hen in Nederland met name aan de juiste hotels en restaurants, voldoende bidgelegenheid en ’een fijn gevoel’.