Nieuws/Binnenland

Arrestatie Jan F. hindert vleesfraudezaak OM

Badoo.com

BREDA - De arrestatie in het buitenland van de Nederlandse vleesfraudeur Jan F. eerder dit jaar verhindert dat hij volgende maand in Nederland terecht kan staan. De geplande strafzaak tegen hem bij de rechtbank in Breda gaat niet door omdat de verdachte in een Spaanse cel zit, zei een woordvoerder dinsdag.

Badoo.com

Jan F. werd in april in België gearresteerd en hij zit vast in Spanje. Volgens Europol is hij het brein van een bende internationale vleesfraudeurs. De Spaanse politie kwam bij de 67-jarige Brabander uit na een onderzoek dat begon in 2013 rond een groot Europees paardenvleesschandaal. Paardenvlees werd destijds ontdekt in hamburgers en diepvriesmaaltijden met rundvlees op het etiket.

In Nederland hangt Jan F. ook een rechtszaak boven het hoofd wegens vleesfraude. De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed in 2013 onderzoek naar Jan F. en zijn Cypriotische bedrijf Draap (het omgekeerde van 'paard'). Het onderzoek leverde volgens de officier van justitie genoeg bewijs op voor valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Balen

Behandeling van de strafzaak was op 1 november gepland maar dat gaat niet door. Een nieuwe datum is nog niet bekend, aldus de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie baalt van het uitstel maar respecteert de wens en het recht van de verdachte om bij zijn strafzaak aanwezig te kunnen zijn, aldus een woordvoerder.

Jan F. is in Nederland al eens veroordeeld omdat hij goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees.

Lees meer over