Nieuws/Binnenland
82628374
Binnenland

GroenLinks-Kamerlid: ’Ik had een bepaald bestedingspatroon’

Klaas Dijkhoff krijgt elk jaar 37.000 euro wachtgeld

Den Haag - VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff strijkt ieder jaar naast zijn salaris als Kamerlid 37.000 euro wachtgeld op. De liberaal ontvangt dat bedrag omdat hij in het kabinet-Rutte II staatssecretaris van Asiel en een maandje minister van Defensie was.

Dat blijkt uit documenten die de Volkskrant bij het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft opgevraagd. De wachtgeldregeling is er voor politici die hun baan verliezen, bijvoorbeeld na verkiezingen of bij het vallen van een kabinet. Dijkhoff heeft dus wel recht op de vergoeding, maar andere politici zien er regelmatig van af. Dat doen PvdA-Kamerleden - tevens oud-bewindslieden - Asscher en Ploumen bijvoorbeeld omdat ze het salaris van een Kamerlid al riant genoeg vinden.

Uitgesteld loon

Dijkhoff vindt dat kennelijk niet. Hij zegt tegenover de Volkskrant het wachtgeld als ’uitgesteld loon’ te zien. Zijn jaarlijkse extraatje is meer dan een modaal inkomen voor gewone Nederlanders, dat volgens het CPB dit jaar neerkomt op 36.000 euro. De volksvertegenwoordiger heeft bewust besloten van de regeling gebruik te maken, laat hij weten. „Over de arbeidsvoorwaarden van een ministerschap of staatssecretariaat valt niet te onderhandelen”, zegt de fractievoorzitter. „Dat heeft voor- en nadelen, maar het is zoals het is. Ik zie deze wachtgeldregeling als onderdeel van die arbeidsvoorwaarden. Het is uitgesteld loon, net als pensioen. Daar doe ik ook geen afstand van.” Wel zegt hij te hebben getwijfeld over het opstrijken van de vergoeding.

Nog meer toeslagen

De VVD-fractievoorzitter zegt zelf dat hij ook zonder wachtgeld als Kamerlid al meer verdient dan als staatssecretaris. Dat komt door sommige toeslagen, die bovenop het Kamerlidsalaris van 115.000 euro komen. Dijkhoff krijgt als Kamerlid per jaar nog eens een vergoeding van zo’n 18.000 euro netto voor verblijfkosten en 4.900 euro voor binnenlands reisverkeer, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Niet alleen Dijkhoff strijkt een fors bedrag wachtgeld op. Ook GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks, ex-wethouder in Leeuwarden, laat sinds 2017 haar inkomen van 115.000 euro aanvullen met wachtgeld. In haar geval gaat het om zo’n 7.000 euro per jaar.

Bestedingspatroon

„Ik ben 8,5 jaar wethouder geweest, dan heb je een bepaald bestedingspatroon”, zegt Diks tegen de Volkskrant. „Ik heb me er niet op kunnen voorbereiden dat mijn inkomen achteruit zou gaan, omdat ik heel plotseling met voorkeurstemmen in de Kamer kwam. Het is in Nederland altijd heel chique om afstand te doen van rechten, maar dat heb ik dus niet gedaan.” In overleg met de fractie heeft Diks besloten wachtgeld stop te zetten en terug te betalen.

Verblijfskosten

Behalve het wachtgeld en haar salaris ontvangt Diks nog de maximale vergoeding van jaarlijks 24.000 euro voor Kamerleden die verder dan 150 kilometer van het Binnenhof wonen. Behalve haar appartement in Den Haag heeft ze immers ook een stadsvilla in Leeuwarden waar ze officieel woont. Deze vergoeding heeft ze ’liever niet’. Zij vindt haar situatie anders dan die van FvD-Kamerlid Theo Hiddema, die stond ingeschreven in Maastricht. „Ik woon daar ook echt. Ik ben bovendien al twee jaar bezig dat ding te verkopen.”

’Anders over gaan denken’

Ook voormalig staatssecretaris Mark Harbers ontving na zijn aftreden eind mei wachtgeld toen hij weer gewoon Kamerlid werd. Dat wachtgeld heeft hij ’enkele weken geleden’ stopgezet, en heus niet omdat hij ophef voorzag, verklaart de VVD’er. „Ik ben er geleidelijk anders over gaan denken.”

Begin dit jaar werd pas duidelijk hoeveel politici opstreken nadat De Telegraaf een beroep deed op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Tussen 2012 en 2018 streken voormalig Kamerleden, staatssecretarissen en ministers samen bijna 25 miljoen euro op. Minister Knops (Binnenlandse Zaken) wil bedragen voortaan zelf openbaren.