Nieuws/Binnenland
826553
Binnenland

Stedelijk-directeur vertrekt na ophef

Beatrix Ruf vertrekt bij het Stedelijk Museum.

Beatrix Ruf vertrekt bij het Stedelijk Museum.

Amsterdam - Artistiek directeur Beatrix Ruf van het Stedelijk Museum in Amsterdam stapt per direct op. Haar vertrek volgt op de ophef die is ontstaan over een niet vermelde nevenfunctie. Volgens de raad van toezicht gaat Ruf weg „na speculaties in de media, die mogelijk impact hebben op de reputatie van het museum.”

Beatrix Ruf vertrekt bij het Stedelijk Museum.

Beatrix Ruf vertrekt bij het Stedelijk Museum.

Ruf lag onder vuur nadat NRC Handelsblad vorige week meldde dat ze behalve artistiek directeur bij het Stedelijk ook eigenaar is van een eigen kunstadviesbureau, waardoor mogelijk sprake zou kunnen zijn van belangenverstrengeling. De directeur heeft hier volgens de krant in het jaarverslag van 2016 geen melding van gedaan.

„Voor mij staat het belang van het museum voorop, boven dat van mijzelf als individu”, reageert Ruf. „Om die reden is terugtreden nu de juiste stap. Ik wens het museum enorm veel succes toe in de toekomst, want dat verdienen het museum, alle mensen die er werken, de bezoekers en iedereen die het museum steunt.”

Doorbetaling

De Duitse Ruf (1960) werd in 2014 artistiek directeur van het Stedelijk Museum. Daarvoor was ze directeur van de Kunsthalle in het Zwitserse Zürich. Ruf staat bekend als één van de meest invloedrijke figuren in de internationale kunstwereld.

Ruf’s taken worden volgens de raad van toezicht overgenomen door het huidige managementteam, samen met een zakelijk interim-directeur die op korte termijn wordt aangesteld. Onlangs is namelijk ook zakelijk directeur Karin van Gilst vertrokken bij het museum. Ruf krijgt nog drie maanden doorbetaald.

Functioneren

De komende tijd wordt het functioneren en de beloning van de leiding van het museum geëvalueerd door twee onafhankelijke experts.

Wethouder Kajsa Ollongren (kunst en cultuur) was „onaangenaam verrast” door de berichten in de media. Ook de gemeente was niet op de hoogte van alle nevenactiviteiten van Ruf. „In mijn ogen heeft Beatrix Ruf een verstandig besluit genomen door op te stappen. De raad van toezicht heeft nu de belangrijke taak om de continuïteit van het Stedelijk museum op korte termijn te waarborgen.” Ollongren zet in op een nieuwe directie „met de blik gericht op de toekomst.” „Want het Stedelijk museum is toonaangevend in de internationale kunstwereld en van groot belang voor de stad Amsterdam.”