Nieuws/Binnenland
826601
Binnenland

Uit de bijstand dankzij Domtoren

Kunstwerken van de Dom Redactie Utrecht

Kunstwerken van de Dom Redactie Utrecht

Utrecht - Ze droomt al jaren van doorbreken als kunstenaar in Utrecht, maar sinds ze schilderijen maakt van de Domtoren lijkt de Utrechtse Sophia Anastasia pas echt ’beroemd’ te worden.

Kunstwerken van de Dom Redactie Utrecht

Kunstwerken van de Dom Redactie Utrecht

„Ik ben 56 jaar en woonde tot 2000 op Bali. Daar leefde ik van mijn kunst, maar hier zat het mij niet mee”, vertelt ze.

Vier jaar geleden kreeg Sophia een hernia. Vijf maanden lag ze plat, daarna kwam de revalidatie en belandde ze in de bijstand. Helemaal niks voor haar. „Ik ben commercieel en leefde altijd van de verkoop van mijn kunst. Door de hernia kon ik opeens niks meer. De sociale dienst kwam aanzetten met baantjes als schoonmaker. Denk je dat je op mijn leeftijd met een hernia dat nog aankan?”, vroeg ze zich hardop af.

Ze huurde een atelier aan de Vlampijpstraat, maar een bevriende galeriehouder Frank Welkenhuysen kwam met het idee om een schildersezel neer te zetten op de Mariastraat en de Dom te schilderen. „Ik deelde foto’s van mijn schilderijen op social media en opeens stroomden de aanvragen binnen. Helaas schrikt de prijs van 1500 euro per schilderij nu nog wel mensen af, maar ik heb toch al twee van de inmiddels zes schilderijen die ik heb gemaakt verkocht.”

Het plan is om binnenkort goedkopere litho’s of zeefdrukken te maken van ongeveer 400 euro. Daarnaast willen de vele souvenirswinkels rond de Dom graag haar schilderijen als postkaart uitbrengen. „Dit lijkt mijn doorbraak te worden!”

Anastasia toont haar werk op 4 en 5 november tijdens de open dagen van het atelier aan de Vlampijpstraat.

Volg het laatste nieuws via onze Whatsapp lijn. Zet 06-13650952 in je telefoon en stuur via whatsapp het bericht met alleen de twee woorden: Nieuws Aan. Je krijgt dan een paar keer per dag het nieuws dat je moet en wilt weten.