Nieuws/Binnenland
827178750
Binnenland

Amsterdamse politie waarschuwt voor ronselen kinderen met snus

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie krijgt signalen dat schoolkinderen het in ons land verboden snus gratis krijgen aangeboden. In ruil daarvoor moeten ze criminele klusjes doen. In een filmpje op YouTube doet de politie een oproep aan kinderen het verslavende middel te weigeren en melding te doen bij hun ouders, leerkrachten of politie.

Snus, afkomstig uit Zweden, is tabak in een tablet of theezakje dat onder de bovenlip wordt gestopt. Gebruikers krijgen vervolgens een shot nicotine binnen via hun slijmvlies en speeksel. Volgens de politie ziet het er leuk uit en ruikt het heerlijk, waardoor het aantrekkelijk is voor kinderen. Snus is erg verslavend. "Na het gebruik van drie zakjes kun je al verslaafd raken", vertelt een agent in het filmpje.

VIDEO: Het nicotine-product snus is momenteel erg populair onder jongeren. Tekst gaat verder onder de video.

De politie hoort van jonge kinderen, uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en uit de eerste klas van de middelbare school, dat ze op school worden benaderd om snus te gebruiken. Door kinderen verslaafd te maken aan het middel, willen criminelen hen inzetten voor diverse klusjes, bijvoorbeeld om zelf snus te dealen. Volgens de politie worden kinderen zo langzaam de criminaliteit in getrokken.