Nieuws/Binnenland
827723
Binnenland

Angels-kopstuk moet straf volledig uitzitten

HAARLEM - De Haarlemse Hells Angels-’president’ Lysander de R. (35) moet een in april vorig jaar opgelegde celstraf van dertig maanden voor wapenbezit en mishandeling volledig uitzitten. Dit heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) had de rechtbank om de maatregel gevraagd. Aanleiding is dat De R. zowel voorafgaand aan, als na zijn veroordeling nieuwe misdrijven zou hebben gepleegd. Daarmee heeft hij zijn krediet verspeeld om na het uitzitten van twee derde van zijn straf onder voorwaarden vrij te komen, aldus de officier van justitie twee weken geleden. De rechtbank onderschreef dit.

De R. (35) werd afgelopen januari aangehouden in zijn cel bij een gecoördineerde actie tegen de Haarlemse Hells Angels, waarbij de volledige ’chapter’ werd opgerold. Hij stond toen op het punt om onder voorwaarden vrij te komen. Sindsdien zit hij in voorarrest en is het restant van zijn oude straf opgeschort.

Nieuwe zaak

Justitie vervolgt De R. samen met acht clubleden en zijn vriendin voor een reeks criminele activiteiten, waaronder wapenbezit, afpersing, bedreiging en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

In die nieuwe zaak verlengde een andere strafkamer van de rechtbank in Haarlem afgelopen week op grond van alle verdenkingen het voorarrest van De R. tot januari. Die beslissing woog samen met de bevindingen van de onderzoeksrechter mee in het besluit de voorwaardelijke invrijheidstelling van De R. te schrappen, aldus de rechtbank dinsdag.