Nieuws/Buitenland
82786
Buitenland

Brussel herdenkt slachtoffers aanslagen

Een herdenkingsteken bij station Maalbeek.

Een herdenkingsteken bij station Maalbeek.

BRUSSEL - In Brussel worden woensdag de slachtoffers herdacht van de aanslagen van precies een jaar geleden. Niet alleen bij de officiële herdenkingsceremonies, maar ook in het openbaar vervoer, scholen en tal van andere plekken wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen van 22 maart 2016. Behalve de drie zelfmoordterroristen kwamen ook 32 burgers om. Er vielen ruim 300 gewonden.

Een herdenkingsteken bij station Maalbeek.

Een herdenkingsteken bij station Maalbeek.

Nabestaanden, overlevenden en hoogwaardigheidsbekleders, onder wie het Belgische koningspaar nemen om 07.58 uur, het tijdstip van de aanslag, een minuut stilte in acht op de nationale luchthaven Zaventem. Na een kranslegging en de inhuldiging van een monument begeven ze zich naar metrostation Maalbeek, waar om 09.11 wederom een minuut stilte volgt.

Bussen, trams en metro’s in Brussel staan dan stil. De chauffeurs toeteren een minuut, als signaal tegen haat en terreur. Passagiers wordt gevraagd hieraan mee te doen door te applaudisseren.

Ter afsluiting van de officiële herdenking onthult het koningspaar in de buurt van het metrostation nog een kunstwerk ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Lees ook: Brussel een jaar later: wonden nog altijd vers