Nieuws/Binnenland
827949
Binnenland

Herdenkingsplek voor overleden Djamila

HOOGEVEEN - Klasgenootjes van de overleden Djamila Marissen (12) uit Hoogeveen hebben dinsdag een gedenkplek voor het door een misdrijf om het leven gekomen meisje ingericht. Op RSG Wolfsbos wil men zo deze week het intense medeleven met de naaste familie en medeleerlingen zichtbaar maken. „Ter nagedachtenis aan een lief en aardig meisje.”

Djamila werd afgelopen zaterdagavond bij een politiebureau in Assen overleden aangetroffen in de auto van haar moeders vriend. Die werd daarop aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij haar dood. De politie gaat uit van een misdrijf. Haar school is overvol van ’verdriet, emoties en ongeloof’.

Djamila was pas sinds ongeveer zes weken brugklasleerling op het vmbo-kb op de locatie Harm Smeenge van de hechte Drentse scholengemeenschap. „Met veel zorg en aandacht richten haar klasgenootjes een gedenkplek in”, liet directeur Harm Jan Wibbens van RSG Wolfsbos weten. „Mentoren hebben tevens maandag en dinsdag ruimschoots aandacht besteed aan de vreselijke gebeurtenis. Er is ook ondersteuning van externe deskundigen, zoals die van slachtofferhulp, maar men vond vooral steun bij elkaar.”

Witte roos

De rond de twintig klasgenoten bedachten samen met hun mentor Thijs Huizing de inrichting. Klasgenoten hebben allemaal een witte roos in een vaas gezet, ook zijn kaarsjes, knuffels en bloemen bij een foto van Djamila geplaatst. Op een ruime wand kunnen bezoekers bovendien een persoonlijke boodschap plaatsen. Dat gaat gepaard met zowel tranen als creativiteit: „We zijn een school met een hart, dat is ook precies wat de gedenkplek uitstraalt”, aldus de trotse Huizing.

Naast de scholieren bracht ook burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen een bezoek aan de ruimte om zijn medeleven over te brengen.