Nieuws/Buitenland
828347854
Buitenland

Celstraf voor dood Britse vrouw (28)

Dronken arts maakt fatale fout bij keizersnede

PAU - Een Franse rechtbank heeft een Belgische anesthesist veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van de dood van een Britse vrouw. De vrouw kwam om het leven doordat de arts een keizersnede onder invloed van alcohol uitvoerde. De arts mag haar beroep niet langer uitvoeren van de rechter.

De 51-jarige Helga Wauters werd veroordeeld voor doodslag van de Britse Xynthia Hawke. Zij werd in 2014 opgenomen op de kraamafdeling van een ziekenhuis in de Franse stad Pau en overleed vier dagen later na een chaotische keizersnede aan een hartstilstand op 28-jarige leeftijd. Tijdens de operatie hadden haar hersenen te weinig zuurstof gekregen. Haar zoon overleefde de keizersnede wel.

Na onderzoek bleek dat Wauters tijdens de operatie de beademingsbuis niet had aangebracht in de luchtpijp, maar in de slokdarm van Hawke. Ze zou ook een zuurstofmasker hebben gebruikt in plaats van een beademingsapparaat. Hawke werd volgens getuigen wakker tijdens de operatie en trok de slangen eruit. Ze begon te braken en schreeuwde dat ze pijn leed.

Wodka

Op de dag van het fatale incident was Wauters haar werkdag begonnen met het drinken van wodka met water, zoals ze tien jaar lang elke dag deed. Ook had ze een glas rosé gedronken met vriendinnen. Collega’s vonden haar adem die dag naar alcohol ruiken. Wauters beweerde in eerste instantie dat het beademingsapparaat kapot was en ze vond dat haar collega’s ook schuld droegen.

Wauters werkte nog geen twee weken in het ziekenhuis. Ze was naar Frankrijk verhuisd, nadat zij in een Belgisch ziekenhuis was ontslagen omdat ze dronken op haar werk was verschenen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd