Nieuws/Buitenland
829170653
Buitenland

Afghaanse president: gevangen Talibanstrijders sneller vrij

President Ashraf Ghani.

President Ashraf Ghani.

KABUL - De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft zondag beloofd om gevangen Talibanstrijders versneld vrij te laten. Dat deed Ghani nadat de Taliban ter gelegenheid van het suikerfeest een staakt-het-vuren hadden afgekondigd. Ghani zegt dat hij bereid is om met de Taliban over vrede te onderhandelen.

President Ashraf Ghani.

President Ashraf Ghani.

Ghani ging snel akkoord met het plan van de Taliban om de wapens drie dagen te laten zwijgen tijdens het breken van het ramadanvasten. Ghani deed de mededeling over het versneld vrijlaten van Taliban-gevangenen in officiële suikerfeest-toespraak.

De vrijlating is onderdeel van een akkoord dat de Verenigde Staten en de Taliban in februari sloten. De overeengekomen uitruil van vijfduizend gevangen Talibanstrijders en duizend regeringssoldaten moet vertrouwen tussen de partijen kweken voor de aanstaande vredesonderhandelingen. Tot nu toe heeft de regering zo’n duizend man vrijgelaten en hebben de Taliban ongeveer 300 gevangenen op vrije voeten gesteld.

Het onderhandelingsteam van de regering is volgens Ghani klaar om aan de slag te gaan. Aan het hoofd van dat team staat Abdullah Abdullah, de voormalige aartsrivaal van de president, met wie Ghani een week geleden een compromis bereikte na een maandenlange politieke patstelling.

Ook Abdullah verwelkomde het staakt-het-vuren. Hij waarschuwde dat de vredesonderhandelingen een prioriteit moeten zijn nu het land gebukt gaat onder een groeiend aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus. Dat is onlangs de tienduizend gepasseerd.

Woensdag waarschuwde de leider van de Taliban de VS om zich te houden aan de in februari overeengekomen deal tussen de twee partijen. De Amerikaanse gezant bepleitte hetzelfde naar de Taliban toe.

Ondanks de akkoorden en uitingen van vreedzame intenties, laait het geweld de laatste tijd weer op in Afghanistan. Zo vielen er onlangs tientallen doden, onder wie moeders en zuigelingen, bij een Taliban-aanval op een kraamafdeling. Sinds de Amerikanen en de Taliban een akkoord tekenden, zouden er volgens de Afghaanse overheid 3800 aanvallen hebben plaatsgevonden met 420 doden en ongeveer 900 gewonden tot gevolg.