Nieuws/Binnenland
829231
Binnenland

Wilders vindt gehoor bij rechtse Republikeinen

Ondanks het verzet tegen zijn komst kon PVV-leider Geert Wilders gisteren toch zijn anti-islamboodschap laten horen voor een klein deel van het Amerikaanse Congres.

Vooraf hadden twee Democratische moslims in het Congres, Keith Ellison en André Carson, geprobeerd de Nederlander de toegang tot de VS te weigeren omdat hij zou aanzetten tot antimoslimagressie en geweld. Maar daar werd door de Amerikaanse regering geen gehoor aan gegeven.

Ook de Joodse burgerrechtenorganisatie ADL en de National Jewish Democratic Council waren gekant tegen het bezoek van de politicus en veegden de vloer aan met de uitnodiging van de Republikeinen Louie Gohmert en Steve King. Ze vonden dat de invitatie direct moest worden ingetrokken voor ’het xenofobische individu met zijn beledigende zienswijzen’ en het ’een schande was dat hij in het Capitool werd ontvangen’.

Maar Wilders en zijn gastheren trokken zich er niks van aan en dus schoof de PVV-leider gisteren aan voor een ontbijtsessie in het Congres waarbij hij een speech gaf waarin hij de Congresleden uitnodigde naar Europa te komen om met eigen ogen te bekijken hoe sommige binnensteden worden overheerst door moslims.

Koren op de molen voor figuren zoals Gohmert. Het boegbeeld voor de zeer conservatieve rechtse zijde van de partij is een homohater uit Texas die voor het bombarderen van Iran is en zijn bewondering voor Wilders niet onder stoelen of banken steekt.