Nieuws/Binnenland
829330
Binnenland

Haatsjeik toch geweerd

Haatsjeik Aaid al-Quarni komt toch niet prediken in Eindhoven. Dat heeft de stichting Waqf besloten, de stichting waar ook de Al Fourqaan-moskee onder valt.

Het stichtingsbestuur schrijft dat het met het besluit goodwill wil tonen richting de Eindhovense samenleving en de gemeente. Diverse partijen in de lokale én landelijke politiek eisen actie van burgemeester Rob van Gijzel (PvdA). Hij heeft nog steeds niet gereageerd op de vragen.

,,De stichting heeft duidelijk gemaakt dat uitgaande van ons islamitisch geloof, wij verplicht zijn om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving in Eindhoven in het bijzonder en aan de samenleving in Nederland in het algemeen. Door middel van dialoog en initiatief blijven we communiceren en bruggen slaan richting de samenleving en instanties.

Als een bewijs van goodwill richting de samenleving en de overheden hebben wij besloten om de lezingen te annuleren."

 

Ophef

Volgens Waqf komt de ophef voort uit ,,enkele uitspraken uit het verre verleden, die mogelijk uit hun verband zijn gehaald''. Toch heeft de stichting besloten de lezingen die de sjeik in de Marokkaanse al-Fourqaan-moskee zou geven toch maar te schrappen. Dat noemt stichting Waqf ,,een bewijs van goodwill richting de samenleving en de overheden.''

De orthodoxe Al-Qarni is populair in de islamitische gemeenschap. Van zijn boek Wees niet bedroefd zijn wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Hij pleit daarin tegen wanhoop en voor een ,,bevredigende levensvisie''.

Zo'n positieve toon gebruikt hij echter niet altijd: op internet zijn video's te vinden waarin de geestelijke volgens de Engelse vertaling de jihad (heilige strijd) tegen de Amerikanen in Irak prijst. Die opnamen dateren van 2004, een jaar na de invasie.

In dat licht had hij het over ,,huizen en mannen die moeten worden opgeofferd, kelen die doorgesneden moeten worden en schedels die moeten worden verbrijzeld''. De Amerikanen hebben hem vanwege dat soort uitspraken op hun 'no fly list' gezet, waardoor hij de VS niet in mag. Ook de 'Joden' moeten het in de video ontgelden, omdat Israël eerder dat jaar Hamas-leider sjeik Ahmad Yassin had geliquideerd.