Nieuws/Binnenland
82939
Binnenland

Grond beweegt, deel DSM-hoofdkantoor ontruimd

HEERLEN - DSM verplaatst een deel van zijn personeel in het hoofdkantoor in Heerlen naar een andere vleugel binnen het gebouw. Dit omdat onder een punt van het hoofdkantoor de grond licht bewoog. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, zo bevestigde een woordvoerder van DSM woensdag berichtgeving in de Limburgse kranten.

De bodem bewoog enkele millimeters. Ook de bezoekersparkeerplaats voor het gebouw is afgesloten. Het hoofdkantoor ligt op een steenworp van winkelcentrum ’t Loon, dat eind 2011 deels inzakte als gevolg van breuken in de ondergrond door de steenkolenmijnbouw in de vorige eeuw.

DSM gaat samen met het ministerie van Economische Zaken (EZ) nader onderzoek instellen naar de bodembeweging. EZ kondigde eind vorig jaar een groot onderzoek aan naar de bodemstijging in Zuid-Limburg door de mijnbouw.

Het EZ-onderzoek gaat tientallen miljoenen euro’s kosten en is bedoeld om nieuwe mijnschade te voorkomen of te verhelpen.

De waargenomen beweging bij DSM kan overigens niet worden vergeleken met de ernstige verzakkingen in ’t Loon, eind 2011, benadrukt de woordvoerder. Sinds die verzakking houdt DSM wel de bodembewegingen onder het hoofdkantoor goed in de gaten. Zodoende viel de kleine beweging onder het gebouw op, en nam DSM maatregelen, zei hij.

Het bodemonderzoek bij het hoofdkantoor moet eind dit jaar zijn afgerond. Dan is ook duidelijk of en welke maatregelen moeten worden genomen om het gebouw te verstevigen.