829435
Binnenland

Karremans niet vervolgd

Thom Karremans, oud-commandant van de Nederlandse blauwhelmen in Bosnië, en zijn toenmalige secondanten, worden niet vervolgd voor de massamoord in Srebrenica. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald.

Karremans leidde de Nederlandse militairen (Dutchbat) tijdens de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995. Toen werden duizenden moslimmannen vermoord door Bosnische Serviërs. Dutchbat zat in Bosnië om de plaatselijke bevolking te beschermen.

Nabestaanden van drie slachtoffers van dat bloedbad vinden dat Karremans medeplichtig is aan moord, oorlogsmisdaden en genocide. Ze spanden daarom een procedure bij het hof aan. Ze wilden dat het hof alsnog opdracht aan het Openbaar Ministerie zou geven om Karremans, zijn toenmalig rechterhand Rob Franken en adjudant Berend Oosterveen in Nederland te laten berechten.

Hasan Nuhanovic, toen tolk van Dutchbat, is een van de nabestaanden die vervolging eiste. Zijn broer kreeg opdracht om de Nederlandse basis te verlaten en zijn vader besloot uit eigen beweging om met zijn zoon mee te gaan. Ook Rizo Mustafic, elektricien van Dutchbat, moest de basis van Dutchbat verlaten. Ook zijn nabestaanden eisten berechting.

Het OM kwam eerder tot de conclusie dat Karremans, Franken en Oosterveen ,,niet verwijtbaar hebben gehandeld''. De advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, vindt echter dat het OM de zaak onvoldoende heeft onderzocht.

Karremans, Franken en Oosterveen hadden volgens het gerechtshof geen wetenschap van de bedoelingen van de Bosnische Serviërs. Een veroordeling voor volkerenmoord is daarom uitgesloten, menen de rechters van het hof. Daarom is vervolging ,,zinloos''.

Het hof vindt verder dat Oosterveen ,,een stomme fout heeft gemaakt, met vreselijke gevolgen'', door Mustafic van de compound te sturen. ,,Enige opzet valt hierin echter niet te ontdekken'', concludeert het gerechtshof in Arnhem. Voor Oosterveen zou ,,op zijn hoogst'' een berechting voor dood door schuld kunnen worden ,,gerechtvaardigd''. Het hof: ,,Dat misdrijf is echter inmiddels verjaard.''