Nieuws
829704
Nieuws

Consument VS geeft AEX tik

Na de juichstemming van een dag eerder kampten Europese beleggers dinsdag met een kater. Onder meer weinig overtuigende kwartaalcijfers zorgden al voor rode borden, en een tegenvallend cijfer over het gemoed van de Amerikaanse consument drukte de koersen in de middag verder omlaag. Wat ook niet hielp voor de AEX was de fikse daling van Philips.

De AEX-index sloot uiteindelijk 1,5% lager op 501,66 punten. Dat was dus een flink eind onder het hoogste punt van dit jaar dat gisteren werd neergezet. Maar het was weer beter dan het dieptepunt van 498 en een beetje dat de graadmeter tijdens de handel noteerde. De AMX-index stond 1,6% in de min bij 772,1 punten.

Elders in Europa doken de beurzen ook ruimschoots in het rood. Frankfurt stond 1,9% lager, Parijs boekte 1,8% verlies. De Britse FTSE verloor 1%. De Britse economie groeit in het traagste tempo sinds jaren, zo bleek dinsdag.

Op de Duitse beurs stond het aandeel Daimler 1% in de plus. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz draaide een recordverkoop in het eerste kwartaal van dit jaar. Commerzbank dook juist 5% in de min, nadat de bank gisteravond een emissie ter waarde van €1,4 miljard aankondigde.

Gemengde kwartaalrapporten

Ook uit de VS kregen beleggers diverse kwartaalrapporten te verwerken, en dat was geen onverdeeld succes. Zo hadden farmaceuten Merck en Pfizer en witgoedfabrikant Whirlpool last van de dure dollar. Laatstgenoemde moest bovendien de winstverwachting over het hele jaar naar beneden bijstellen. Autobouwer Ford rapporteerde ook een winstdaling.

Apple kwam gisteren al door met zijn kwartaalcijfers. Het bedrijf rapporteerde $12,5 miljard winst over de eerste drie maanden van dit jaar, een record. De cijfers werden niet direct met gejuich ontvangen op de handelsvloer, het aandeel stond rond het slot in Amsterdam zo'n 0,5% lager.

Wall Street kwam slecht uit de startblokken, maar herpakte zich enigszins. Rond de slotbel in Europa stond de Dow Jones-index 0,2% in het groen, terwijl de S&P500 0,1% hoger koerste.

De matige start had mede te maken met een tegenvallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De index daalde flink, terwijl analisten juist een lichte stijging hadden voorzien. Dat woog zwaarder dan het meevallende cijfer over de Amerikaanse huizenprijzen.

In Europa nam de verkoop van bedrijfswagens - vaak een signaal van economisch herstel - in maart met 20,7% toe in vergelijking met een jaar eerder, de sterkste maandelijkse verkoopstijging sinds december 2013.

De euro bevond zich bij het slot in Amsterdam 0,8% hoger bij $1,097. Brentolie noteerde toen 0,3% hoger op $65,04 per vat.

'Consolidatiefase in aandelen'

"Het kan niet elke dag Koningsdag zijn", merkte analist Tom Muller (Theodoor Gilissen) op met een blik op de rode koersenborden. "Maar ik zie het eerder als een adempauze dan als een fundamentele onderbreking."

Het lijkt erop dat er een consolidatiefase is aangebroken, zegt de ervaren analist. "Van veel bedrijven weten we inmiddels hoe ze hebben gepresteerd in het eerste kwartaal, dus moet de markt weer meer op macrocijfers leunen. Maar op dat gebied komt er de komende dagen niet zoveel bijzonders naar buiten. Dus echte impulsen zie ik op korte termijn niet echt."

Wel blijft de onderliggende stemming voor aandelen goed, dankzij een lage rente en een hoog dividendrendement, meent Muller. Wat misschien de komende tijd ook nog mee kan spelen op de markten zijn de Britse verkiezingen, denkt de analist. "Dat zal voor onrust gaan zorgen, waardoor de belangstelling van beleggers waarschijnlijk eerder naar Duitsland zal uitgaan dan naar Groot-Brittannië."

Griekse toestanden

Verder blijft de situatie rond Griekenland als een donkere wolk boven de markt hangen, zegt beleggingsstrateeg Ben Steinebach (ABN Amro MeesPierson). "De Griekse premier Tsipras heeft een reshuffle doorgevoerd bij zijn onderhandelingsteam, en daarbij minister van Financiën Varoufakis wind uit de zeilen genomen. Ik kan daar wel inkomen."

De onderhandelingen met de geldschieters lopen namelijk ontzettend moeizaam, en steeds meer mensen hadden daar de smoor over in, benadrukt Steinebach. "Dan kun je je onderhandelingspartners voor het hoofd gaan stoten, zoals Varoufakis deed, of je kunt andere onderhandelaars kiezen. Kennelijk wil Tsipras er toch wel uitkomen."

Dat er nog altijd geen akkoord is, begint door te wegen op de markten, denkt Steinebach. "Als er uitzicht zou zijn op een akkoord, of op een positieve uitkomst, dan zouden financiële markten daar wel overheen stappen. Maar nu lijkt het alsof de vrees toeneemt dat het mis zou kunnen gaan met Griekenland."

Alhoewel enige nuancering ook wel weer op zijn plaats is, vindt Steinebach. "Als je op 25 januari dit jaar, de datum van de Griekse verkiezingen, had verteld dat de AEX nu ruim boven de 500 punten zou staan, had iedereen je voor gek verklaard. Dus: in weerwil van de 'Griekse toestanden' zijn de beurzen flink gestegen. Wel vind ik de volatiliteit nog steeds hoog op de markten. En als de markten nerveus zijn kan het ook hard omlaag gaan, mocht er iets misgaan. Bijvoorbeeld met Griekenland."

Fed-vergadering van start

De blik van beleggers is vandaag ook gericht op de Verenigde Staten vanwege de start van de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Reserve. De markt hoopt op signalen wanneer de Fed de rente gaat verhogen.

Steinebach verwacht er niet al te veel van. "Er zal in elk geval geen zinsnede in de verklaring staan in de trant van 'dan en dan gaan we de rente verhogen, en met zoveel'. Eigenlijk heeft de Fed tot nu toe alle opties zoveel mogelijk opengehouden, en dat zullen ze wel handhaven."

Nog meer kwartaalcijfers

Verder kijkt de markt uit naar nog meer kwartaalcijfers deze week. In Amsterdam staan bijvoorbeeld morgen DSM en donderdag onder meer Shell en Randstad op de rol.

Die kwartaalcijfers zullen wel veel beter moeten zijn dan verwacht, willen ze nog voor een positieve impuls zorgen, denkt Muller. "De aandelen staan nu al op een heel redelijk niveau, en veel beleggers zijn al ingestapt. Dus wil je nog een keer 'ja' zeggen tegen een aandeel, wil je ook wel wat extra's horen van een bedrijf."

De cijfers van Europese bedrijven vallen regelmatig positief uit vanwege de gunstige eurokoers, zegt Muller, "maar de slimme kijker ziet dat de volume-ontwikkeling op zijn best gematigd is".

Steinebach trekt min of meer dezelfde conclusie. "Als je door de cijfers heen kijkt, blijkt dat de Europese cijfers niet echt slecht zijn, maar ook niet supergoed. Ik had ingeschat dat de lagere rente tot wat hogere winsten zou leiden. Dat valt wat tegen. In de VS vond ik opvallend dat de banken het zo goed hebben gedaan."

Tik voor Philips

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was Philips de hele dag de gebeten hond. Het aandeel zakte 5% naar €26,27 op zijn kwartaalcijfers, en drukte de AEX daarmee met circa 1,5 punt omlaag. Volgens Theodoor Gilissen zijn de resultaten, en vooral de omzet, 'bemoedigend'. Steinebach: "In het algemeen profiteren Europese bedrijven met veel omzet in de VS, maar een bedrijf als Philips, dat ook veel kosten in dollars heeft, heeft veel minder profijt van de goedkopere euro."

Ook Altice (-4,8% op €97,79) en KPN (-2,5% op €3,36), dat extra investeringen in het Nederlandse netwerk aankondigde, hadden geen beste dag.

AkzoNobel, dat een samenwerking aankondigde met chemiebedrijf ICL, zakte 2,6% naar €70,23.

TNT Express boekte verlies afgelopen kwartaal en noteerde 0,1% in de min op €7,64. Zowel ING als KBC vindt de resultaten teleurstellend, maar het overnamebod van FedEx legde een steun onder de koers.

Shell sloot 0,7% lager op €28,87. De dalende olieprijs heeft het resultaat bij concurrenten BP en Total gedrukt, zo bleek uit hun kwartaalcijfers. Petrochina boekte zijn laagste winst ooit.

Uitzender Randstad won 1%  op €56,03 dankzij een gunstig advies van Goldman Sachs. Verder stond alleen ArcelorMittal (+1,3% op €10,01) op winst.

Galapagos stijgt door

In de Midkap boekte Galapagos nog eens 7,1% koerswinst op €39,25. Het aandeel staat dit jaar al ruim 150% in de plus. Een belangrijk medicijn van het biotechbedrijf boekte voortgang richting introductie, en dat was voor KBC aanleiding om het koersdoel op te schroeven van €22 naar €40. Galapagos behoorde afgelopen dagen tot de grootste stijgers dankzij adviesverhogingen.

Binck, dat donderdag met kwartaalcijfers komt, volgde met 1,4% winst op €9,14.

Detacheerder Brunel stond onderaan bij de middelgrote fondsen met een verlies van 3,4% op €19,21.

TomTom noteerde 1,8% verlies op €8,14, ondanks de recordverkoop van partner Daimler.

Halfgeleider Besi, leverancier van Apple dat gisteren een nieuw winstrecord rapporteerde, sloot 0,5% in de plus op €30 rond.

Ballast Nedam verloor bij de small caps wederom flink terrein met 12,7% verlies op €2,05. De AScX-index werd aangevoerd door wetenschappelijk uitgever Brill, die 1,7% winst boekte op €26,14.

Klik hier om het laatste nieuws van uw favoriete aandeel voortaan direct op uw smartphone te ontvangen