829802
Binnenland

Ineens is de poli weg

Deze week verhuist het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) in Den Haag van de Sportlaan naar het Leyenburgziekenhuis. De patiënten worden met bed en al overgebracht naar de nieuwe locatie. Reden? De locatie aan de Sportlaan in Den Haag gaat dicht. Het JKZ zat naast het Rode Kruisziekenhuis en dat is ook al verkast. Alleen een paar poliklinieken blijven nog aan de Sportlaan. Voor de rest moeten patiënten straks iets verder reizen.

Het is voor veel mensen geen nieuw verhaal. Je moet voor een klein onderzoekje naar het ziekenhuis en komt tot de ontdekking dat je vertrouwde instelling ineens dicht is. In plaats van een snel bezoek aan het ziekenhuis in de buurt, moet je nu verder rijden. Want het ziekenhuis is samengegaan met een ander ziekenhuis en heeft een deel van de activiteiten geconcentreerd op een beperkt aantal plaatsen. En jouw poli is verhuisd naar een ander deel van de stad.

Niets mis met samenwerken

Waarom is dat zo? Omdat ziekenhuizen te klein zijn om zelf alle noodzakelijke medische zorg te kunnen bieden. Dus kiezen ze voor samenwerking. En daar is niets mis mee. Niemand wil immers voor een operatie naar een ziekenhuis dat weinig ervaring heeft met die ingreep. Dan ga je liever naar een andere kliniek die vaker met dit bijltje hakt. Samenwerking kan dus goed uitpakken voor de patiënt. Hij moet misschien iets verder rijden, maar krijgt wel de juiste zorg.Fuseren is geen samenwerken

Iets anders is het als de ziekenhuizen een stap verder gaan en van samenwerken overgaan tot fuseren. Bij samenwerken blijven de deelnemende ziekenhuizen zelfstandig. Ze onderhandelen zelf met zorgverzekeraars over de zorg die ze bieden. Bij een fusie gaan twee of meer ziekenhuizen op in één nieuw ziekenhuis. Dat is misschien handig voor de lokale zorgverzekeraar, want hij hoeft nog maar met één ziekenhuis te onderhandelen. Maar het is niet altijd goed voor de patiënt. De prijzen gaan omhoog, zo heeft de Nederlandse Zorgautoriteit berekend, en de keuze voor de patiënt wordt minder. Zorg wordt geconcentreerd omdat het efficiënter is voor het ziekenhuis, niet direct omdat het beter is voor de patiënt.Hoorzitting over fusies

Patiëntenfederatie NPCF heeft bedenkingen bij alle fusies. En we staan niet meer alleen. Ook de Tweede Kamer, de NZA, de minister en zelfs enkele zorgverzekeraars hebben twijfels. In wiens belang is zo'n fusie eigenlijk? Wordt de zorg er beter door? Om daar antwoord op te krijgen, gaat de Tweede Kamer nu een hoorzitting houden waar alle betrokkenen hun zegje kunnen doen.

Dan moet blijken wat de meerwaarde is van fusies. Wat ons betreft is het simpel: samenwerking moet je stimuleren als het beter is voor patiënt en ziekenhuis. Fusies moet je niet willen als die in strijd zijn met het belang van consumenten en patiënten. Laat die hoorzitting maar snel komen, wij zijn er klaar voor.

Maar die poli om de hoek? Die is weg en blijft weg.