Nieuws
829978
Nieuws

Fors minder winst voor Philips

Philips heeft in het eerste kwartaal dit jaar minder winst geboekt dan vorig jaar. Zijn omzet verhoogde, zonder wisselkoerseffect, 2% tot €5,3 miljard. Analisten reageren echter positief.

Vooruitblikkend stelt Philips dat de omzet voor de rest van het jaar ,,bescheiden'' zal toenemen. De medische divisie is bezig met herstel, de consumententak doet het volgens topman Frans van Houten beter dan verwacht.

Het concern boekte in de eerste drie maanden een winst van €100 miljoen, tegen €137 miljoen vorig jaar. Dat komt vooral door nieuwe investeringen die Philips heeft gedaan. Zijn bedrijfsresultaat verhoogde tot €327 miljoen, tegen €304 miljoen het jaar ervoor.

Dat bleek uit de dinsdagochtend gepresenteerde kwartaalcijfers. De winst zakte ondanks de steun die Philips ontving van de lage euro. Wordt het wisselkoerseffect meegenomen, dan ging de omzet met 14% omhoog.

Deze omzetstijging viel analisten mee. Vooraf hadden zij gemiddeld gerekend op €5,1 miljard kwartaalomzet. Netto rekenden ze op €106 miljoen resultaat. Vooral de 10% omzetstijging bij de divisie Consumer Lifestyle is volgens Theodoor Gilissen indrukwekkend.

'Bemoedigend'

In een toelichting zegt Van Houten, die vier jaar bestuursvoorzitter is, dat het bedrijf nog niet de bedoelde transformatie heeft bereikt. Het technologiebedrijf wil zich meer richten op welzijn en medische activiteiten.

Hij noemt de cijfers van vanochtend bemoedigend, vooral de omzetstijging. Daarin nam de divisie consumentenelektronica het voortouw. In de geplaagde medische divisie kampt het nog steeds met forse tegenwind, ondanks een contract met een grote leverancier in de VS.

Investeringen

,,Langzaam, in stappen, in onze strategie zullen we kunnen groeien'', aldus Van Houten dinsdagochtend tegenover CNBC.

Van Houten heeft extra geïnvesteerd in nieuwe medische technologie en verbeterde zijn positie in beeldgestuurde operatiemogelijkheden.

Economie raakt Philips

In januari gaf Phillips aan licht achter te lopen in verhoging de omzetgroei en winstmarge in 2016. Dat ligt volgens Van Houten vooral aan de vertraging van de wereldwijde groei.

De topman stelde dinsdag ook dat het bedrijf vorderingen maakt in de verkoop van het meerderheidsaandeel in de led-activiteiten en automotive lighting aan het consortium geleid door GO Scale Capital. De deal kan in het derde kwartaal worden afgesloten.

De verwachting is dat de lichtdivisie in de eerste helft van 2016 naar de beurs wordt gebracht. Volgens Van Houten hebben zich nog geen kopers gemeld voor de lichtactiviteiten.

Klik hier om het laatste nieuws van uw favoriete aandeel voortaan direct op uw smartphone te ontvangen