Nieuws/Buitenland
83027
Buitenland

Koning Filip prijst moed slachtoffers

BRUSSEL - „U heeft met waardigheid en magnifieke veerkracht op de terreur gereageerd. Niemand kan begrijpen waar u doorheen bent gegaan. U bent een voorbeeld voor ons allen.”

Dat zei koning Filip woensdag in Brussel tegen overlevenden en nabestaanden van de aanslagen in Brussel precies een jaar geleden. „Met ontelbare slachtoffers over de hele wereld deelt u de diepe wonden, veroorzaakt door moorddadige waanzin.” Het is uitzonderlijk dat de Belgische vorst ’live’ spreekt.

FOTO’S: Brussel staat stil bij aanslagen

Hij deed dat bij de onthulling van een monument voor de slachtoffers, pal naast de EU-hoofdkantoren, bij metrostation Maalbeek. Na vliegveld Zaventem vond op 22 maart 2016 in dit station de tweede zelfmoordaanslag plaats.

Filip riep op de samenleving „menselijker en rechtvaardiger” te maken. „Laten we weer leren luisteren naar elkaar, elkaars zwakheden erkennen en daaraan werken. En laat ons vooral durven teder zijn.”

Na de toespraak volgde een minuut stilte en werd het Europese volkslied gespeeld, het gedeelte uit de negende symfonie van Beethoven waarin de wens is vertolkt dat alle mensen broeders worden.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker verklaarde dat de terroristen hebben gefaald, „omdat wij hun haat en geweld hebben beantwoord met een nieuwe vastberadenheid om de democratie en het vreedzaam samenleven in verscheidenheid te verdedigen.”

Het was het derde herdenkingsmoment woensdag met slachtoffers, hulpverleners, nabestaanden, de regering en het koningspaar. Er waren ook ambassadeurs bij. Onder de 32 doden waren vijftien buitenlanders. Eerder waren er plechtigheden op Zaventem en in het metrostation.