Nieuws/Binnenland
830271
Binnenland

Koningsdag nieuwe stijl

Ruim 95 procent van de Nederlandse bevolking is tevreden of neutraal over de nieuwe opzet van Koningsdag. Dat blijkt uit onderzoek onder 3397 Nederlanders door onderzoeksbureau Necker van Naem voor NU.nl. Van de ondervraagden vindt 60 procent het goed dat de koning voor deze 'Koningsdag-nieuwe-stijl' kiest. Slechts 3,9 procent had liever een andere opzet gezien.

Koning Willem-Alexander wil graag dat Koningsdag een andere invulling krijgt dan de afgelopen jaren onder zijn moeder Beatrix. Zo komt bijvoorbeeld het defilé terug, dat de Koninginnedagen van zijn grootmoeder Juliana kenmerkte. Dit jaar zullen op het Groothoofd in Dordrecht de koninklijke gasten een 'Grande Parade' bijwonen, een soort vlootschouw. Zo'n vijftig oude en moderne vaartuigen komen langs op het rivierenknooppunt. Ook gaat de koning naar één gemeente, daar waar eerdere jaren twee plaatsen werden bezocht door de koninklijke familie.

In tegenstelling tot de Koninginnedagen uit het verleden wordt dit jaar niet alleen maar door de stad gewandeld. Het gezelschap verplaatst zich dit jaar in Dordrecht per boot, met elektrisch vervoer en het laatste stuk lopend. Er staan verschillende bezoeken op stapel aan de Dordtse iconen, zoals de Grote Kerk met een presentatie van het jaarlijkse Bach Festival en het Scheffersplein, een horecaplein in hartje binnenstad waar ambachtelijke bedrijven hun producten tonen.

Dat prinses Beatrix er maandag niet bij is in Dordrecht vindt bijna de helft van de Nederlanders prima. Iets minder dan een op de vier respondenten staat daar neutraal tegenover. 15,7 procent had liever gezien dat Koningsdag op de datum van 30 april was, 54 procent vindt 27 april een goede datum.

53,9 procent van de respondenten is voorstander van het koningshuis. Een op de vijf personen is voorstander, maar ziet het liever anders georganiseerd. 19 procent zou Nederland liever als republiek zien.