Nieuws/Buitenland
830274
Buitenland

Culturele hart getroffen

De aardbeving in Nepal, die aan duizenden mensen het leven heeft gekost, heeft ook het culturele en spirituele hart van het land beschadigd. Het straatarme land, waar hindoes (80 procent) en boeddhisten (9 procent) naast elkaar leven, staat vol met religieuze bouwwerken, zoals tempels en beelden. In de Kathmanduvallei, een gebied rond de Nepalese hoofdstad, staan verscheidene tempels en paleizen die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan.

Veel bouwwerken bleken, zoals het er nu naar uitziet, niet bestand tegen aardbevingen. Zo stortte de 62-meter hoge Dharahara-toren in Kathmandu volledig in. De toren was overigens al beschadigd door de aardbeving van 1934. En van de historische tempels op het beroemde Durbarplein in de hoofdstad is niets meer over.

Ook de wereldberoemde boeddhistische tempel Swayambunath, het spiritueel centrum voor Nepalese boeddhisten, is beschadigd. Swayambunath is ook bij toeristen populair en geldt als een van de meest bezochte bezienswaardigheden van de hoofdstad.