Nieuws/Binnenland
830438
Binnenland

Massale fraude met kentekens

Polen zwendelen op grote schaal met Nederlandse kentekenplaten. Louche handelaren vervalsen onze nummerborden zodat de autoprijs in hun vaderland fors kan worden opgeschroefd.

Door het gebruik van vervalste of in Nederland ontvreemde nummerplaten verdwijnen in Nederland gestolen auto´s in het Oostblok voorgoed van de radar.

Deze krant is in bezit van ruim duizend foto’s waarop de grootscheepse autofraude wordt aangetoond. Bij verkoop op de Poolse automarkten worden vervalste papieren gebruikt.

Een Poolse econoom, woonachtig in Utrecht, ontdekte de zwendel in kentekenplaten in 2004 en trok tien jaar lang tevergeefs aan de bel bij zowel de Nederlandse als Poolse instanties. Zij kijken langs de zijlijn toe en treden niet op.

„Als Nederlandse kentekens in Polen een eigen leven gaan leiden, is het aan de Poolse instanties om in te grijpen”, zegt een woordvoerder van de RDW. De Poolse politie schrijft dat het „veranderen of vervalsen van kentekenplanten in de zin van de Poolse wet- en regelgeving niet als een misdaad kan worden aangemerkt”.

- Abonnees lezen het hele artikel hier bij Telegraaf Premium

- Niet-abonnees lezen het hele artikel hier bij Blendle