Nieuws/Buitenland
830504855
Buitenland

Winkels, tankstations en kantoren gesloten

Meer doden bij rellen in Zuid-Afrika na opsluiting Zuma: 2500 militairen ingezet

Soldaten op straat in Soweto.

Soldaten op straat in Soweto.

KAAPSTAD - Onlusten in Zuid-Afrika vanwege de opsluiting van oud-president Jacob Zuma hebben inmiddels zeker 72 mensen het leven gekost. De politie heeft ongeveer 1250 mensen gearresteerd, vooral in Johannesburg, de grootste stad van het land. President Cyril Ramaphosa heeft het leger ingeschakeld, maar het geweld en de plunderingen gaan vooralsnog door.

Soldaten op straat in Soweto.

Soldaten op straat in Soweto.

In KwaZulu-Natal, de regio waar Zuma vandaan komt en waar de rellen begonnen, ligt het dodental op minstens 26. Relschoppers hebben voor de vijfde dag op rij winkels geplunderd en wegen geblokkeerd met stenen. Het openbaar vervoer is grotendeels gestremd en ook het vervoer van voedsel en medicijnen wordt geblokkeerd. Veel winkels, tankstations en overheidskantoren zijn gesloten. De premier van de provincie zegt dat er 1 miljard rand (50 miljoen euro) schade is.

Het leger zet zo’n 2500 militairen in om de politie bij te staan in de regio’s KwaZulu-Natal en Gauteng, waar de rellen het hevigst zijn. De agenten zijn daar in de minderheid en niet in staat nieuwe rellen te voorkomen. Militairen gaan onder meer naar belangrijke plekken zoals vliegvelden.

Volgens de autoriteiten maken mensen in tal van steden misbruik van de onrust om strafbare feiten te plegen. Politieminister Bheki Cele haalde tijdens een persconferentie hard uit naar de relschoppers. „Ongelukkigheid of persoonlijke omstandigheden geven niemand het recht om te plunderen, te vernielen, te doen wat ze willen en de wet te overtreden”, aldus de minister. Door de rellen is een deel van het coronavaccinatieprogramma stopgezet.

De onlusten begonnen donderdag vanwege de opsluiting van Zuma. De 79-jarige politicus heeft vijftien maanden celstraf gekregen omdat hij niet meewerkte aan een onderzoek naar corruptie tijdens zijn presidentschap. Ondanks deze aantijgingen is de oud-president nog steeds populair onder een groot deel van de bevolking.

Zuma ontkent de beschuldigingen en weigerde in eerste instantie zich bij de autoriteiten te melden. Woensdag om middernacht deed hij dat alsnog, net voor de deadline die hem was opgelegd. Had hij dat niet voor die tijd gedaan, dan zou de politie hem arresteren. Maandagavond besloot een hoge rechter dat de gevangenisstraf van Zuma in stand blijft.