830523
Binnenland

'Kieft' nu ook Sportboek van het Jaar

Het boek 'Kieft' van journalist Michel van Egmond is door het publiek verkozen tot Sportboek van het Jaar 2014. Dat werd vrijdagavond bekendgemaakt in het televisieprogramma RTL Late Night. Het is de derde opsteker voor het boek over voormalig profvoetballer Wim Kieft. Het werd vorig jaar bekroond met de NS Publieksprijs en was het best verkochte boek in 2014.

Mensen konden de afgelopen negen dagen via internet hun stem uitbrengen op hun favoriete sportboek. Naast Kieft waren 'Solo' van Wilfried de Jong, 'Commentator' van Mart Smeets, 'Wilco Kelderman bestaat niet' van Thijs Zonneveld en 'Bureau Sport' van Erik Dijkstra en Frank Evenblij genomineerd.

Het winnende boek gaat over een geheim dat Kieft twintig jaar met zich meedroeg. „Het is een verslag van een bittere strijd tegen zijn verslaving, schaamte, eenzaamheid en angst, maar ook over een voorzichtige wederopstanding.” Kieft werd Europees kampioen, won de Europa Cup I en werd zes keer landskampioen. Het boek stond vorig jaar in totaal acht weken op nummer één in De Bestseller 60.

Tot en met zaterdag houden boekwinkels, bibliotheken en uitgeverijen De Week van het Sportboek, een campagne van de stichting CPNB om boeken over sporten onder de aandacht te brengen. De prijs van de vakjury voor het beste sportboek, de Nico Scheepmaker Beker, wordt 17 juni uitgereikt.

De publieksprijs voor beste sportboek ging vorig jaar naar 'Vechtlust', het relaas van Vincent de Vries over voetballer Fernando Ricksen.