Nieuws/Buitenland

’Jullie kunnen straks niet meer veilig over straat’

Erdogan bedreigt Europeanen

REUTERS

ANKARA - De Turkse president Recep Erdogan heeft woensdagochtend in Ankara impliciet gedreigd met geweld tegen Europeanen. „Als Europa zo doorgaat, kunnen Europeanen over de hele wereld niet meer veilig over straat”, sprak de Turkse leider.

REUTERS

Turkije is met Duitsland en Nederland verwikkeld in een ruzie over het tegenhouden van Turkse ministers die campagne willen voeren voor een referendum in april dat president Erdogan meer bevoegdheden moet geven.

Oproep tot geweld?

„Als Europa zo doorgaat, zal geen enkele Europeaan in elk deel van de wereld nog veilig op straat kunnen lopen. Wij, als Turkije, doen een beroep op Europa om de mensenrechten en de democratie te respecteren”, zei Erdogan. De Turkse president gaf geen verdere toelichting op zijn opmerkingen, dus wat hij precies bedoelde blijft onduidelijk. Het is nu de vraag of Erdogan met zijn wilde uitspraken oproept tot geweld tegen Europeanen.

Lees ook: Erdogan wil relatie met EU herzien

Eerder deze maand beschuldigde Erdogan Nederland van nazisme en fascisme. Dat gebeurde nadat het kabinet Turkse ministers de toegang tot ons land had geweigerd om hier campagne te voeren. Ook Duitsland verweet hij het gebruik van „nazi-methoden.”

TMG