Nieuws/Binnenland
830729
Binnenland

Koningsspelen barsten los

Het koningspaar heeft vrijdagochtend het startsein gegeven voor de Koningsspelen, die op basisscholen in het hele land worden gehouden. Onder het toeziend oog van bijna 8000 kinderen, onder wie die van het Kinderen voor Kinderenkoor, werd in Leiden de officiële opening door koning Willem-Alexander en koningin Máxima verricht. Het koningspaar blies op oranje fluitjes, waarna het koor het nummer Energie zong.

Het Jeugdjournaal zal Willem-Alexander en Máxima ook interviewen. Dat gesprek komt later vrijdag op de website.

De Koningsspelen worden voor het derde jaar op rij gehouden. Initiatiefnemer Richard Krajicek is blij dat ruim 1,2 miljoen kinderen op een feestelijke manier de hele dag actief bewegen. „Wat mij betreft is een traditie geboren en blijven we de Koningsspelen elk jaar vieren”, zei hij.

Om voldoende energie te hebben voor een dag bewegen, ontbeten de scholieren van tevoren gezamenlijk tijdens het koningsontbijt. Doel van beide activiteiten is dat de kinderen en hun ouders zich ervan bewust worden dat het goed is om samen te ontbijten en actief in beweging te zijn.

In het Caribisch gebied doen dit jaar 160 scholen mee aan de Koningsspelen. Ook vieren 10.000 leerlingen van Nederlandse scholen in het buitenland en Nederlandse afdelingen van de Europese scholen dit jaar de Koningsspelen. In Leiden doen bijna 8000 leerlingen van dertig basisscholen mee.