Nieuws/Buitenland
830976
Buitenland

Mensensmokkel via Facebook

Het blijkt doodeenvoudig om als vluchteling een smokkelaar te vinden die hem naar Europa wil brengen. De Vlaamse VRT-journalist Majd Khalifeh ontdekte dat er op Facebook verschilende mensensmokkelaars actief zijn, die voor duizenden euro's vluchtelingen een beter leven beloven.

Khalifeh deed zich voor als Syriër en legde contact met een smokkelaar uit Turkije, die boten naar Griekenland regelt. Ook belde hij een Libiër die mensen smokkelt vanuit Turkije naar Libië en daar mensen op de boot zet richting Lampedusa.

Hoewel de smokkelaars in eerste instantie wantrouwig waren omdat de journalist met een onbekend nummer belde, probeerden zij al snel het vertrouwen van Khalifeh te winnen. Zo kreeg hij concrete informatie over de tocht, de duur ervan, de veiligheid, de prijs en de te volgen procedure.

Khalifeh kreeg van de Libische smokkelaar twee opties: een 'makkelijke' route voor 4000 dollar en een 'moeilijke' route voor 2300 dollar. Het proces bleek zo simpel, dat de Belg naar eigen zeggen dezelfde ochtend nog had kunnen vertrekken.