Nieuws/Binnenland
830989
Binnenland

Vrijspraak na doodschieten ontvoerde man

Een 23-jarige man uit Katwijk is vrijgesproken van het ontvoeren en doodschieten van een 28-jarige man in Leidschendam vorig jaar. Tegen hem was dertien jaar cel geëist, maar volgens de rechtbank is er niet genoeg bewijs.

Ook een 28-jarige medeverdachte tegen wie drie jaar cel was geëist, is vrijgesproken. Hij werd alleen van ontvoering verdacht.

Het slachtoffer uit Leiden zou zijn ontvoerd door de 23-jarige Katwijker en de 28-jarige medeverdachte. Het slachtoffer werd doodgeschoten toen hij na enkele uren probeerde te ontsnappen, volgens het Openbaar Ministerie.

Niemand heeft de schietpartij op 3 september gezien. De rechtbank heeft wel vastgesteld dat de twee verdachten achter het slachtoffer zijn aangerend. Eén van hen heeft het schot gelost waardoor het slachtoffer is geraakt. Maar het staat volgens de rechtbank niet vast dat het de 23-jarige Katwijker is, die heeft geschoten.

Het slachtoffer heeft nadat hij was neergeschoten, niet veel meer kunnen zeggen. Wel vertelde hij de agenten dat hij was ontvoerd in Leiden. Hij stak daarbij twee vingers op, waarschijnlijk om aan te geven dat er twee daders waren, volgens het Openbaar Ministerie.

Toch zijn de verdachten vrijgesproken van ontvoering. De rechtbank heeft namelijk niet kunnen vaststellen hoe ze het slachtoffer hebben ontvoerd.

Het staat wel vast dat het slachtoffer bij de verdachten in de auto heeft gezeten. Ook zijn er omstandigheden die vragen oproepen: hij had zijn eigen auto en spullen achtergelaten, beantwoordde zijn telefoon niet en kwam afspraken niet meer na.