Nieuws/Binnenland
831045031
Binnenland

’Mogelijk meer besmettingen’, azc gaat dicht

22 besmettingen corona en arrestatie na ’opstootje’ in azc Sneek

SNEEK - Zeker 22 bewoners van het asielzoekerscentrum in Sneek zijn positief getest op het coronavirus. Dat bevestigt de GGD Friesland. Vrijdagmiddag vond ook een incident met een mes plaats. Dat had volgens de politie niets met de corona-uitbraak te maken.

In het centrum wonen ongeveer 550 mensen en werken enkele tientallen personeelsleden. De overige bewoners zullen de komende dagen getest worden. Het centrum is onmiddellijk gesloten.

De getroffenen vertonen allemaal milde klachten. Sommige geteste personen hebben volgens een woordvoerder zelfs helemaal geen klachten. „We verwachten dat er meer besmettingsgevallen naar boven komen als er meer mensen getest worden” aldus de zegsvrouw.

Tot nu toe zijn honderd mensen getest op het coronavirus. De GGD schat dat enkele dagen nodig zijn om iedereen te testen. De komende drie dagen gaat het azc in quarantaine.

Man met mes

Naar aanleiding van geruchten over ’rellen’, geeft een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan dat er vrijdagmiddag een opstootje is geweest. „Dat was niet zo heel ernstig.”

„Er was inderdaad een opstootje”, vult een politiewoordvoerder aan. „Wij zijn er geweest en hebben een aanhouding verricht. Dat had te maken met een dreigende situatie die ongerelateerd is aan de corona-uitbraak. Twee mensen hadden ruzie gekregen over iets anders. Een van hen had een mes in zijn handen. De ander een stok. Een derde persoon heeft geprobeerd dat mes af te pakken, en raakte daarbij lichtjes gewond. De situatie is vrij snel gekalmeerd. De man die gewond raakte, hoefde niet naar het ziekenhuis. Ze doen ook geen aangifte.”

Ooggetuigen meldden dat veel politieagenten ter plaatse kwamen, zeker tien. „Er waren inderdaad veel eenheden uitgerukt omdat de eerste melding op iets groots leek. Dat viel mee”, aldus de woordvoerder.

Corona in azc’s

Afgelopen maandag is bij één bewoner in Sneek het coronavirus vastgesteld. In de dagen erna kwamen meer gevallen aan het licht, meldt het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA).

In heel Nederland zijn er 29 bewoners van azc’s positief getest. Naast de 22 besmettingen in Sneek zijn 7 bewoners in andere azc’s besmet, zegt het COA. In Maastricht werd de eerste bewoner van een asielzoekerscentrum positief getest.