831096
Nieuws

Vastgoedman Evert Kroon gegijzeld door justitie

De failliete vastgoedhandelaar Evert Kroon is gisteren gearresteerd en in gijzeling genomen na een zitting in de strafzaak rond een valse factuur van Jan des Bouvrie. Kroon is gegijzeld omdat hij onvoldoende meewerkt aan de afwikkeling van zijn persoonlijke faillissement.

Dat bevestigt curator Robert de Lauwere aan De Telegraaf.

Kroon was kort voor zijn arrestatie aanwezig bij een hoger beroep-zitting in een strafzaak bij het gerechtshof Arnhem, over een oude belastingschuld. In die strafzaak is Kroon in 2012 door de rechtbank veroordeeld tot achttien maanden celstraf wegens belastingontduiking. In 2010 ontdekte justitie een valse factuur van interieurontwerper Jan des Bouvrie aan Kroon. Nader onderzoek wees uit dat Kroon €1,5 miljoen aan belasting had ontdoken. Des Bouvrie trof een schikking met justitie voor €25.000. Des Bouvrie zelf was volgens het OM niet op de hoogte van de fraude.

Geldstromen

Kroon moet van de rechtbank Lelystad meer uitsluitsel geven over bepaalde vermogensbestanddelen, aldus zijn curator. 'Heeft hij bijvoorbeeld nog vermogen in het buitenland? Ook verlang ik van Kroon medewerking bij het verklaren van bepaalde geldstromen. Van belang is dat ik bijna geen administratie van hem heb. Ook overwoog Kroon naar het buitenland te vertrekken, omdat hij hier niets meer heeft.'

De raadkamer van de rechtbank Lelystad beslist vanmiddag of Kroon langer vast blijft zitten.

'Misverstand'

Kroons advocaat Geertjan van Oosten reageert: 'Wij zullen ons vanmiddag tegen de gijzeling verweren en zien dat met vertrouwen tegemoet.' Volgens Van Oosten had Kroon geen plannen om naar het buitenland te vertrekken. Ook verleent Kroon volgens Van Oosten volledige medewerking aan de afwikkeling van het faillissement. 'Dit lijkt me een misverstand dat eenvoudig kan worden opgelost.'

Zakenblad Quote schatte het vermogen van Kroon ooit op €80 miljoen. In januari werd hij persoonlijk failliet verklaard.

Rochdale

Binnenkort wordt Kroon ook als getuige verhoord in de strafzaak tegen de van fraude verdachte oud-topman Hubert Möllenkamp van woningcorporatie Rochdale. Hij zou wetenschap hebben over een schimmige vastgoeddeal die Möllenkamp in 2005 deed aan de Nieuwe Meer in Amsterdam, waar deze samen met Jan-Dirk Paarlberg een hotel en luxe woningen wilde realiseren. Het project strandde en Rochdale bleef zitten met duur betaalde, nutteloze grond.