Nieuws/Binnenland
831268
Binnenland

Drugsdriehoek harder aan de bak

De drugstaskforce die in Brabant en Zeeland de georganiseerde misdaad bestrijdt, moet harder aan de bak. Dat zegt de Tilburgse burgemeester en tevens taskforcevoorzitter Peter Noordanus.

Hij ontkent dat het een puinhoop is binnen de werkgroep waarin onder meer politie, justitie, gemeenten en de Belastingdienst samenwerken. Evenmin is er volgens hem tegenwerking door de verschillende organisaties waardoor de jacht op grote criminelen wordt lamgelegd.

„Maar het tempo waarmee wietteelt en xtc- en mensenhandel worden aangepakt, moet wel omhoog”, zegt Noordanus. „Dat geldt voor mijn gemeente, maar ook voor het hele gebied waarin de taskforce opereert.”

SP-Kamerlid Kooiman wil een debat met Veiligheidsminister Van der Steur over de aanpak van misdaadsyndicaten in het zuiden van ons land. Ook de diverse partijen in Provinciale Staten eisen opheldering.

Gisteren lekten onrustbarende notulen uit van een eind vorig jaar gehouden vergadering van de Tilburgse driehoek (politie, justitie en burgemeester). Politiechef Peter Verschuur beklaagde zich er toen over geen enkel zicht te hebben op wat de extra, door de Nationale Politie ingezette divisies zware criminaliteit uitspoken.

Ook elders in Brabant en Zeeland zouden politiechefs niet te horen krijgen welke zaken deze 75 rechercheurs en nog eens 75 man van de bovenregionale recherche onderzoeken.

Noordanus: „Het delen van informatie door die eenheden kan en moet beter. Ik heb als voorzitter uiteraard wel het zicht op wat de taskforce in de hele regio doet. Het gaat om grote zaken die veel en langdurig recherchewerk vergen. Zoals politieonderzoeken tegen motorbendes en speurwerk naar grootschalige productie van en handel in synthetische drugs.”

De strijd tegen de explosief gegroeide onderwereld in het zuiden van Nederland is volgens hem na 25 jaar gedogen niet van vandaag op morgen gestreden. „Na jarenlang wegkijken wordt de misdaad op onconventionele manier bestreden. Een kwestie van lange adem.”