Nieuws/Binnenland
831276
Binnenland

Kritiek gemeenten op bbb-akkoord

Vanuit meerdere gemeenten klinkt forse kritiek op het woensdag gesloten akkoord tussen de regeringspartijen VVD en PvdA. Dat zeggen burgemeesters, wethouders en een vrijwilliger die zich inzet voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Nieuwsuur.

 Jos Wienen, burgemeester van Katwijk en voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, vindt dat de regeling niet alleen voor de vijf grootste gemeenten moet gelden maar voor alle gemeenten. „We willen ze niet aan hun lot overlaten.”

Locoburgemeester van Groningen Ton Schroor vind het een slecht plan. „Wij staan voor een menswaardige oplossing en we zullen daar ook niet voor weglopen.” Hij wilde niet zeggen of dat betekent dat Groningen toch opvang gaat bieden aan illegalen. De gemeente Arnhem liet al weten dat wél te gaan doen. „Dit is een goed voorbeeld van Haags kaasstolpdenken. We bieden een paar weken opvang en dan gaat het probleem wel weg”, zegt wethouder Henk Kok. „In Arnhem hebben we één beleid: mensen horen niet op straat, die gaan we opvangen. Wij kunnen niet stoppen. We hebben sinds 1 januari een zorgplicht voor kwetsbare burgers in het kader van de Wmo. Die ga ik niet meteen met voeten treden.” Wethouder Froukje de Jong van Almere is ook kritisch over het akkoord, maar zegt dat Almere het niet gaat dwarsbomen.

We Are Here, de organisatie die de groep vluchtelingen bijstaat die al in verschillende panden door de stad is getrokken en onlangs uit de zogenoemde Vluchtgarage werd gezet, vindt dat het werkelijke probleem ontkend wordt, zegt vrijwilligster Marian Sax. „Er wordt steeds gesproken over mensen die niet terug willen, maar ze kúnnen niet terug. Omdat er oorlog is in hun land van herkomst of door ambassades die niet meewerken. Dit akkoord is gemaakt door mensen die de realiteit van de asielsituatie niet kennen. De mensen waar het om gaat zijn erg teleurgesteld hierover. “