Nieuws/Binnenland
831285
Binnenland

PvdA negeert wens Kamp bij bewijslast

De PvdA blijft tempo maken met het plan om de bewijslast om te keren voor Groningers met schade door de aardbevingen door de gaswinning. Jan Vos (PvdA) dient het voorstel gewoon in, zei hij woensdag. De Kamer kan er dan dinsdag over stemmen. Vos negeert daarmee de wens van minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Kamp vindt het te snel gaan en wil er later dit jaar over praten. PvdA en Partij voor de Dieren willen de bewijslast voor aardbevingsschade omkeren, zodat schadegevallen sneller en beter kunnen worden afgehandeld. In de Kamer is daar veel sympathie voor. Nu moeten gedupeerden nog bewijzen dat schade aan hun woning is ontstaan door een beving. Door de bewijslast om te keren zou de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) moeten bewijzen dat schade niet is veroorzaakt door een aardbeving die het gevolg is van de gaswinning.

Kamp ziet daar geen voordelen in, onder meer omdat de bewijslast pas voor de rechter geldt en er tot nu toe niemand naar de rechter stapte. Volgens hem hebben mensen er meer aan dat de schade snel en correct wordt vergoed. En hij bekijkt mogelijkheden om dat verder te verbeteren en te zorgen dat zaken niet bij de rechter komen. De PvdA meent dat er al veel te lang wordt gesproken over het omkeren van de bewijslast. Vijftien jaar geleden diende de partij er al een voorstel voor in en dat is zorgvuldig genoeg behandeld, aldus Vos, die het niet verstandig vindt dat Kamp het plan verder vertraagt.