Nieuws/Binnenland
831293
Binnenland

'Maak van Suikerfeest vrije dag'

De Utrechtse hoogleraar Kees van den Bos pleit ervoor om van het islamitische Suikerfeest een vrije dag te maken. Van den Bos, die Sociale Psychologie en Empirische Rechtswetenschap doceert, roept op om niet alleen tijdens Kerstmis of Pinksteren vrij te zijn. Ook stelt hij een 'atheïstendag' voor.

Bijdragen om het gevoel van uitsluiting bij moslims te beteugelen is belangrijk, volgens Van den Bos kunnen  gevoelens van uitsluiting ervoor zorgen dat mensen radicaliseren. “Jongeren radicaliseren vaak vanwege een gevoel van uitsluiting. Ze worstelen met hun identiteit, zijn onzeker of zien een groepsdreiging. Of onrechtvaardigheid, als ze proberen een stageplaats te krijgen bij een supermarkt, die zij niet krijgen en een witte Nederlander wel'', zegt de hoogleraar tegen The Post Online.

Van den Bos zegt wel dat de verantwoordelijkheid om in te burgeren, ook bij de jongeren zelf ligt. ''Je moet ze ook niet pamperen, je kunt thee drinken, maar je moet tegelijk verwachten dat ze zich er in vechten. Met andere woorden: emanciperen moeten ze ook zelf doen.''