Nieuws/Binnenland
831298
Binnenland

Van der Steur haalt hard uit naar MH17-expert

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft bijzonder hard uitgehaald naar patholoog-anatoom George Maat, die foto's van de identificatie van MH17-slachtoffers heeft getoond tijdens een lezing die vrij toegankelijk was.

Van der Steur noemde het optreden van Maat woensdag „buitengewoon ongepast en onsmakelijk”. Hij laat nu uitzoeken wat er precies is gebeurd en zal de Tweede Kamer daar donderdagavond in een al gepland MH17-debat over informeren.

Maat is een van de experts die door het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) was ingehuurd voor de identificatie van slachtoffers van de ramp met de MH17, vorig jaar juli. Tijdens een lezing die werd georganiseerd door een Maastrichtse studievereniging sprak hij over de identificatie, maar ook over de oorzaak van de ramp. Zo zei hij dat het toestel met een raket is neergehaald.

Het bestuur van Stichting Vliegramp MH17 laat weten de reportage van RTL Nieuws over de lezing van Maat „zeer schokkend” te vinden. „De reportage veroorzaakt enorm veel verdriet onder nabestaanden. Het is onacceptabel dat er uitspraken over en beelden van slachtoffers worden gecommuniceerd. De stichting Vliegramp MH17 verwacht van de Rijksoverheid dat er passende maatregelingen worden getroffen”, aldus de stichting.

De Stichting Vliegramp MH17 is opgericht om de gezamenlijke belangen van nabestaanden te vertegenwoordigen.