Nieuws/Binnenland
831311
Binnenland

VVD en PvdA tevreden

PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zijn tevreden met het compromis dat de top van VVD en PvdA hebben bereikt over de opvang van illegalen. „Ik denk dat er iets moois ligt. Het is een goed compromis voor beide partijen”, zei Samsom woensdag.

Ook de VVD-fractie is akkoord met de afspraken die door de VVD-top zijn gemaakt met de PvdA-top over de opvang van illegalen. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei dat woensdagavond na fractieberaad. „De VVD-fractie is tevreden met wat er voorligt en heeft ermee ingestemd. Ik vind dat er een prima resultaat ligt”, zei Zijlstra. Details over de inhoud wilde hij nog niet geven. Daarvoor wordt nog gewacht op de uitkomst van overleg in de PvdA-fractie, dat nog bezig is.

Samsom praat sinds 19.15 zijn eigen fractie bij over de afspraken met de VVD. Die behelzen onder meer dat er een tijdelijke en sobere opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers komt in de vijf grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven) én in een terugkeerlocatie in Ter Apel. Die opvang wordt door het Rijk betaald.