Nieuws/Binnenland
831321
Binnenland

Kabinet wil dat hele EU meehelpt

Alle landen van de Europese Unie moeten meewerken aan het oplossen van de drama's met de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Dat is de insteek van het kabinet donderdag op de extra EU-top over de problemen, zei premier Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer. Het kabinet is ook bereid meer mensen en materieel te leveren voor de aanpak van de ellende.

Op de top in Brussel bespreken de regeringsleiders de tien punten die de Europese Commissie maandag heeft voorgesteld. Een meerderheid van de Kamer wil dat de Europese Unie deze maatregelen gaat uitvoeren. D66, SP en GroenLinks vinden dat Brussel eigenlijk nog meer moet doen.

De VVD verwees vooral naar een eigen plan dat zich richt op de opvang van vluchtelingen in de regio en de buitengrenzen sluit voor asielzoekers. De PVV en Groep Bontes/Van Klaveren willen dat Europa de bootjes terugstuurt naar waar ze vandaan komen, zoals Australië ook doet. De asielzoekers kunnen opgevangen worden in het noorden van Afrika. Het leverde veel kritiek op van de andere fracties, die benadrukten dat de meesten niet voor niets vluchten.

Rutte benadrukte dat de bal wel in Afrika ligt. Daar moet volgens hem leiderschap worden ontwikkeld om de echte oorzaak van de ellende aan te pakken. De EU kan daarbij wel helpen. Hij gaat in Brussel ook meer aandacht vragen om te kijken hoe regio's en landen zelf problemen kunnen aanpakken.

Verder wil de Europese Commissie dat de twee patrouillemissies (Triton en Poseidon) worden uitgebreid om te voorkomen dat nog meer mensen verdrinken tijdens hun oversteek in overvolle boten. De afgelopen weken kwamen hierdoor honderden mensen om.

De premier benadrukte dat er meer balans moet zijn in de bijdragen van de Europese landen bij het probleem. Nu doen twaalf van de 28 lidstaten nog niets, zei Rutte. Hij verwacht naast alle ,,mooie en warme woorden'' over de verdrinkingsdrama's van deze landen ook ,,boter bij de vis''.

Hij wees erop dat Nederland al veel doet en op de achtste plaats staat binnen Europa als het gaat om de opvang van asielzoekers ten opzichte van het aantal inwoners van het land.