Nieuws
831334
Nieuws

ASML dagwinnaar op somber Damrak

ASML sloot bijna 11% hoger en domineerde woensdag de AEX. Beleggers aan Beursplein 5 hielden zorgen over de euronze en vooral Griekenland. Cijfers van Heineken en Vopak in de hoofdindex stelden teleur. Gemalto herstelde weer.

De AEX-index sloot 0,4% hoger bij 505,7 punten. De Midkap-index ging 0,6% achteruit naar 776,5 punten.

Elders in Europa kleurden de borden ook rood. Parijs won uiteindelijk 0,4%, Frankfurt raakte 0,6% kwijt. In Groot-Brittannië zakte de FTSE 0,5% nadat supermarkt Tesco met €6,5 miljard verlies het grootste retailverlies ooit boekte.

Wall Street opende met winst. Coca-Cola en McDonald's kwamen met kwartaalcijfers maar presteerden onder verwachting.

Wall Street sloot gisteren met wisselend resultaat, bedrijfscijfers werden niet altijd positief ontvangen. Frank Bonsee van ABN Amro ziet een sterke instroom van aandelen in China en Japan. In Azië koerste de Nikkei-index vanochtend naar een nieuw meerjarig record van boven de grens van 20.000 punten gesteund door positieve handelscijfers.

China en Japan geliefd

In China stuurde de hoop op nieuwe stimuleringsmaatregelen de beurs in Sjanghai 1,9% omhoog. ,,Beleggers zien toch veel risico in een mogelijke default van Griekenland voor de eurozone en laten Europa even links liggen'', zegt Bonsee. ,,Ze positioneren zich voor het moment als China inderdaad die steun gaat geven aan de markt.''

De DAX-future staat al dagen negatief, een veeg teken voor handelaren. ,,Maar sinds begin dit jaar staan beurzen 20% hoger; de tik van vrijdag op het Damrak is alweer weggewerkt.''

,,De Nederlandse markt doet het in Europa nog relatief goed'', zegt marktanalist Martijn Weller van IG Nederland. Consumentenuitgaven waren beter dan verwacht afgelopen maand.

Brentolie noteerde 0,6% lager met $61,73 per vat. Zowel Bonsee als Weller ziet toch enige stabilisering, na grote uitschietes afgelopen weken.

De euro stond 0,4% hoger bij $1,0778.

ASML steelt show

In de AEX werd Heineken 3% minder waard na de presentatie van de licht tegenvallende kwartaalresultaten. Het Nederlandse bierconcern zag vooral in Azië de biervolumes flink toenemen. Ook in Latijns-Amerika vondt het gerstenat van Heineken gretig aftrek. KBC heeft in reactie op de cijfers Heineken van de kooplijst gehaald.

ASML schoot 10,8% omhoog in reactie op de enthousiast ontvangen aankondiging van de chipmachinefabrikant een groot contract te hebben gekregen voor de levering van EUV-machines aan een belangrijke Amerikaanse klant waarbij naar verwachting van analisten Intel mee wordt bedoeld. 

De kwartaalcijfers van Vopak kregen een bedrukte ontvangst onder meer vanwege de teleurstellende resultaten van het tankopslagebdrijf in Azië. De koers van Vopak dook 3,7% in het rood.

Reed Elsevier kon met de trading update over het afgelopen kwartaal beleggers eveneens niet bekoren. Het mediaconcern handhaafde de prognose voor het gehele jaar. Het aandeel viel 0,8% terug.

Volgens Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen, grijpen beleggers de publicatie van de resultaten van Vopak en Heineken aan om winst te nemen nadat de koersen van beide bedrijven sinds begin van dit jaar al fors zijn opgelopen en de aandelen behoorlijk duur zijn geworden.   

Shell schommelde voortdurend, en verloor bij de slotbel 0,6%. Unilever zakte 0,7%.

Financiële waarden hielpen bij de winst. ING, het meest verhandelde aandeel, won 0,5%. Aegon sloot 0,1% in het rood.

Voor Gemalto hadden beleggers 1,9% meer over.

ASMI profiteert van ASML

In de Midkap sloot biotechnologiefonds Galapagos 0,6% in de plus. De plannen om naar Wall Street te gaan en de positieve resultaten bij testmedicijnen werkten nog positief door. ASMI koerste 1,5% hoger

TomTom daarentegen zag 2,1% van de koers verdampen waarmee de opmars van de navigatiefabrikant een halt werd toegeroepen. TomTom zou volgens Nomura profiteren van het in de etalage door Nokia van zijn navigatiedienst HERE.  BAM zakte 2,4% onder het vorige slot.

AScX-fonds TMG ging van winst naar 0,8% verlies. Het mediaconcern maakte bij de trading update van de bedrijfscijfers bekend tekenen te zien van herstel. Macintosh won 3%.

Docdata stond flink onder druk en leverde 5,6% in na een zwak tussentijds handelsbericht.

Batenburg presenteerde matig ontvangen kwartaalcijfers en werd 5,6% lager gezet.

Heijmans werd door beleggers 2,2% lager gezet na het nieuws in de Telegraaf dat UWV een streep heeft gezet door plannen van het bouwbedrijf om een sanering bij het personeel door te voeren. 

Volg vanavond en morgenavond het tweedaagse online event Vermogen voor Morgen met een groot aantal DFT-goeroes. U kunt gratis vanuit huis aan diverse webinars deelnemen. Klikhier om in te schrijven.