Nieuws
831354
Nieuws

Drones snelstgroeiende thema CES

Drones, zelfrijdende auto´s en 3D-printers vormen de snelste groeigebieden tijdens de CES, de grootste elektronicabeurs ter wereld. Dit zei Gary Shapiro, president en CEO van de Consumer Electronics Association (CEA) gisteren tijdens een bijeenkomst in Amsterdam.

Volgens Shapiro worden drones erg belangrijk, niet alleen voor consumenten maar ook voor zakelijk gebruik. Ze gaan een rol spelen in de distributie, landbouw en bouwnijverheid. Wel is nodig dat er snel werkbare regels komen voor bedrijven die met drones willen werken. Nu mag er bijna niets, terwijl consumenten weinig in de weg wordt gelegd.

Ook zelfrijdende auto’s zullen tijdens de CES een jaarlijks terugkerend thema worden. Alle grote autofabrikanten die innovatie hoog in het vaandel hebben staan, zijn aanwezig op deze beurs die elk jaar in januari wordt gehouden. Ook 3D-printers zullen steeds meer plek opeisen op de beursvloer. Zo komen er steeds meer 3D-printers voor speciale toepassingen bijvoorbeeld voor kleding en medische doeleinden. "In de nabije toekomst koop je voor $100 een handprothese", aldus Shapiro.

Na Las Vegas wordt de CES-beurs in Shanghai de belangrijkste. Want China wil het accent verschuiven van industriële grootmacht naar wereldleider in innovatie. Op Amerikaanse universiteiten zitten inmiddels al 200.000 Chinese studenten. Ze volgen vooral technische studies.

Gary Shapiro legde ook uit waarom Microsoft in Las Vegas geen eigen stand meer heeft. Voormalig topman Steve Ballmer eiste een keynote op, een jaar nadat hij weinig succesvol op de beurs had gesproken. Omdat dezelfde spreker nooit twee jaar achter elkaar wordt uitgenodigd, kreeg Ballmer niet zijn zin. Gevolg was dat Microsoft niet meer prominent in Las Vegas aanwezig wilde zijn. Wijlen Apple-topman Steve Jobs werd eens gevraagd voor een keynote. Reactie van Jobs: „Ik kom graag spreken. Maar alleen in San Francisco."