Nieuws/Binnenland
831360
Binnenland

Kamp tegen omkeren bewijslast na beving

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil een advies vragen aan de Raad van State over het plan voor het omkeren van de bewijslast bij schade na aardbevingen in Groningen door de gaswinning. PvdA en Partij voor de Dieren willen de bewijslast omkeren, zodat de aardbevingsschade van mensen in Groningen sneller en beter zou kunnen worden afgehandeld.

Nu moeten gedupeerden nog bewijzen dat schade aan hun woning is ontstaan door een beving. Door de bewijslast om te keren zou de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) moeten bewijzen dat schade niet is veroorzaakt door een aardbeving die het gevolg is van de gaswinning. Kamp schrijft dat hij geen voordelen ziet in het omkeren van de bewijslast, waar de Kamer woensdagavond over praat. De minister spreekt daar liever pas later dit jaar over als hij ook komt met voorstellen als reactie op de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om zaken rond de gaswinning in Groningen anders aan te pakken.

Kamp reageerde woensdag schriftelijk op het plan van PvdA en Partij voor de Dieren. In de Kamer staan veel partijen daar sympathiek tegenover, maar onder meer SP en D66 willen wel graag een oordeel van de Raad van State. Kamp wil dat ook en hij geeft aan dat hij mogelijkheden blijft zoeken om de schadeafhandeling te verbeteren.

Voor het omkeren van de bewijslast voelt hij niets, ook al omdat dat pas voor de rechter geldt en er tot nu toe niemand naar de rechter stapte. Het voorstel geeft volgens Kamp bovendien te veel ruimte. Daardoor zou bijvoorbeeld ook een tuinder die aardwarmte wint moeten aantonen dat de scheur in het huis van de buren door een bouwkundige fout komt en niet door het winnen van aardwarmte.