Nieuws
831369
Nieuws

Drie gemakkelijke manieren om geld te verdienen

De lente is begonnen. De temperatuur gaat het komend weekend weer richting de 16 graden. Dat is niet alleen goed voor het humeur, maar ook voor de energierekening. Een gemiddeld huishouden in Nederland geeft zo’n € 2.000 per jaar uit aan gas, water en licht. Met een paar kleine acties kunt u hier al snel honderden euro’s op besparen. En hiermee draagt u bij aan een goed milieu.

Energie besparen

Door op een paar simpele dingen te letten, kunt u veel gas en elektriciteit besparen. U kunt bijvoorbeeld de verwarming een uurtje eerder uitzetten, een waterbesparende douchekop kopen, of zuinige apparaten aanschaffen. Dat is ook nog eens goed voor het milieu.

Nibud en Milieucentraal hebben samen een bespaartest ontwikkeld, waar u kunt zien hoe u in uw geval het meeste kunt besparen op energie.

Slimme meter

Steeds meer huizen zijn uitgerust met een slimme meter. Dat is een meter die op afstand kan worden uitgelezen. U hoeft dan niet meer handmatig de meterstanden in te vullen en door te geven aan de energieleverancier. Dat is makkelijk, maar een nog belangrijker voordeel is dat u uw energiegebruik van dag tot dag kunt volgen met een energieverbruiksmanager.

Zelf heb ik de afgelopen tijd een aantal van deze gratis apps uitgeprobeerd. Die voldoen prima: ze hebben niet teveel poespas en bieden je handige overzichten van je verbruik per dag, maand of jaar.

Grote voordeel van deze apps is dat je meteen feedback krijgt over je besparingsgedrag. Je ziet hoeveel je in de afgelopen dag, maand of jaar hebt bespaard. Niet alleen in kWh en kubieke meters, maar ook in euro’s. Of ik daarmee echt energie bespaar, kan ik u op dit moment niet vertellen. Dat vertel ik u in een volgende column.

Er worden ook meer fancy apparaten aangeboden om je energieverbruik nóg beter te monitoren. Er zijn zelfs apparaten waarmee je je verwarming op afstand kunt bedienen. Dergelijke apparaten zijn duur. Het is de vraag of deze investering opweegt tegen de besparing die zo’n apparaat biedt. Een ander nadeel is dat ze vaak zijn gekoppeld aan uw energieleverancier, zodat u niet meer kunt overstappen.

Overstappen

En daarmee komen we bij de grootste besparing op uw energierekening. En ook de gemakkelijkste. Hij kost u namelijk helemaal niets, behalve een paar minuten van uw tijd: overstappen   naar een andere energieleverancier. Dit kan honderden euro’s per jaar opleveren. En overstappen wordt u heel gemakkelijk gemaakt met energievergelijkers als die van de Consumentenbond en Gaslicht.com.

Tips op een rij

Kortom, u kunt snel honderden euro’s per jaar besparen door:

  • Slim om te gaan met uw energieverbruik;
  • Als u een slimme meter heeft, een app te installeren om uw energiegebruik in de gaten te houden;
  • Eens per jaar te kijken of het gunstig is om te wisselen van energieleverancier.

De eerste twee tips zijn ook nog eens goed voor het milieu.