Nieuws/Buitenland
831371
Buitenland

'Kapitein rampschip dronk en blowde'

De kapitein van het schip met vluchtelingen dat zondag op de Middellandse Zee kapseisde, dronk en blowde tijdens de tocht. Dat heeft een 17-jarige overlevende van de ramp verklaard. Honderden vluchtelingen verdronken doordat het schip omsloeg.

,,De kapitein heeft wijn gedronken en vanaf het vertrek joints gerookt'', aldus de overlevende over de Tunesische kapitein tegenover het Italiaanse persbureau Ansa. De kapitein is samen met een bemanningslid gearresteerd. Hem wordt meervoudige dood door schuld ten laste gelegd.

Volgens de overlevende was het kapseizen ontstaan door een botsing met een vrachtschip dat de boot met vluchtelingen te hulp schoot. ,,Toen dat andere schip kwam, maakte de stuurman een foute manoeuvre en is tegen het vrachtschip gevaren.'' Eerder werd gemeld dat de vluchtelingen het schip uit balans brachten toen het andere vaartuig in zicht kwam.

,,Ze wilden 1200 mensen op het schip hebben en hebben ons toegeschreeuwd dat we ons moesten haasten en hebben ons geduwd'', aldus een 16-jarige overlevende uit Somalië. ,,Uiteindelijk was het schip met zo'n achthonderd mensen overvol.''