Nieuws/Binnenland
831409
Binnenland

Studente (21) overlijdt door giftige 'dieetpillen'

Een 21-jarige studente overleed eerder deze maand naar verluidt aan een overdosis giftige dieetpillen die ze online op de kop had getikt. De moeder van de jonge meid waarschuwt nu voor de gevaren van de zogenaamde 'wonderpillen'.

Eloise Parry reed op 12 april zelf naar het ziekenhuis omdat ze zich 'niet goed voelde'. Aanvankelijk was er weinig reden tot paniek, vertelt de moeder tegenover de BBC.

Autopsie

Uit resultaten van het toxicologisch rapport bleek echter hoe ernstig de situatie was. De pillen begonnen te werken en het metabolisme van Eloise steeg zo snel, dat ze letterlijk 'van binnenuit opbrandde'. Artsen konden niks meer betekenen voor de studente. Achteraf bleek dat Eloise maar liefst acht dieetpillen had geslikt, zes stuks meer dan een dodelijke dosis.

Na het overlijden van Eloise werd al snel duidelijk dat er dinotrofenol (DNP) in de pillen zat. Hoofdinspecteur Jennifer Mattinson van de politie in het Britse Shrewsbury: "Dit is eigenlijk een industriële chemische stof. Absoluut niet bedoeld voor menselijke consumptie. Het wordt gebruikt als pesticide, is extreem giftig en kan zelfs in kleine hoeveelheden verwoestende effecten hebben."

Volgens moeder Fiona had haar dochter nooit de bedoeling om zichzelf van het leven te beroven. "Ze begreep gewoon niet hoe gevaarlijk de tabletten waren. Veel mensen geloven niet dat een dieetpil dodelijk kan zijn."

De politie is bezig met een onderzoek naar de herkomst van de pillen. De precieze doodsoorzaak van Eloise moet nog worden bevestigd door een autopsie.

DNP

Wat is het precies?

  • - DNP is een industrieel, chemisch product dat geregeld illegaal wordt verwerkt in dieetpillen. De stof zou 'vetverbrandend' werken. 
  • - Het metabolisme van mensen die een pil met DNP slikken krijgt een gigantische boost. Dit leidt weliswaar tot gewichtsverlies, maar slechts een paar tabletten kunnen al fataal zijn.  
  • - Verschijnselen van acute vergiftiging zijn onder andere misselijkheid, braken, rusteloosheid, rode huiduitslag, zweten, duizeligheid, hoofdpijn, snelle ademhaling en een onregelmatige hartslag.  
  • - Het consumeren van kleinere hoeveelheid DNPA over een langere periode kan leiden tot staar, ernstige huidproblemen en beschadiging van hart, bloedvaten en het zenuwstelsel.  
  • - Experts benadrukken dat het kopen van medicijnen online riskant is en blijft. De pillen kunnen nep, verouderd en/of zeer schadelijk zijn.