Nieuws
831412
Nieuws

Holocaust-film na zeventig jaar toch in de bios

Een film die werd gemaakt in opdracht van de Britse overheid met beelden van concentratiekampen net na de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog zal zeventig jaar nadat deze werd opgenomen voor het eerst in de bioscoop draaien.

The German Concentration Camps Factual Survey zal tot en met 29 april vertoond worden in het British Film Institute en daarna in verschillende Britse bioscopen te zien zijn. Dat schijft The Guardian.  

Film

De Britse militairen die in april 1945 bij het concentratiekamp Bergen-Belsen aankwamen, legden de bevrijding vast op film. Zo filmden ze de opluchting, maar ook de angstaanjagende realiteit van het concentratiekamp vol uitgemergelde lijken en stervende mensen.

Destijds kregen de Londense producent Sidney Bernstein en Alfred Hitchcock de taak om de vele uren materiaal uit Bergel-Belsen en andere concentratiekampen tot één geheel te smeden.

De film moest als bewijs dienen voor de systematische gruweldaden van het naziregime. Maar naarmate de release datum in 1945, veranderde de politieke situatie en begon men te vrezen dat vertoning van de film een constructieve wederopbouw van Duitsland in de weg zou staan.

Zo belandden de vijf filmrollen van Bernstein en Hitchcock decennia op de plank.

Archief

Vorig jaar verscheen de documentaire Night Will Fall  waarin het verhaal over de totstandkoming van de The German Concentration Camps aan de hand van gestileerde interviews met betrokkenen en Bernsteins archiefmateriaal wordt verteld inclusief sommige originele beelden.

Het Imperial War Museum besloot de The German Concentration Camps Factual Survey te restaureren en af te maken.

Hoewel sommige van de beelden in Night Will Fall al te zien waren, zijn er nog nooit eerder vertoonde beelden in de nieuwe documentaire te zien.