Nieuws/Binnenland
831427
Binnenland

Prijs voor tophoogleraren Meyer en Dekker

Birgit Meyer, hoogleraar religiewetenschap aan de Universiteit Utrecht en Cees Dekker, hoogleraar moleculaire biofysica aan de TU Delft, hebben een prestigieuze prijs gekregen. Het gaat om de Prijs Akademiehoogleraren, die wordt toegekend door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Meyer en Dekker krijgen ieder een miljoen euro, te besteden aan een door henzelf te kiezen wetenschappelijk doel, maakte de KNAW woensdag bekend.

Elk jaar krijgen twee onderzoekers de Prijs Akademiehoogleraren: één uit de sociale of geesteswetenschappen en één uit de natuurwetenschappen, de technische wetenschappen of de levenswetenschappen. De prijs is bedoeld voor onderzoekers tussen de 54 en 59 jaar oud die hebben bewezen dat ze binnen hun vakgebied tot de wereldtop horen.

Meyer (55) bestudeert de rol van godsdienst vanuit een sociaal-cultureel, mondiaal en materieel perspectief. In haar werk laat ze zien dat grondige kennis van religie belangrijk is voor een beter begrip van de wereld. Ze helpt zo mee om religiewetenschappen een nieuwe inhoud en richting te geven.

Dekker (56) maakte in de jaren negentig wereldwijd naam met onderzoek naar nanotechnologie. Hij boog zich over de eigenschappen en mogelijkheden van nanobuisjes van koolstof. Vanaf 2000 verlegde hij zijn fascinatie naar de biologie en is grondlegger van de nieuwe studie Nanobiologie.