Nieuws/Binnenland
83143
Binnenland

Geen feest meer op Rembrandtplein

Gay Pride wil overlast indammen

De feesten op het Amstelveld blijven behouden, maar de Dam wordt nu het kloppend hart van het event.

De feesten op het Amstelveld blijven behouden, maar de Dam wordt nu het kloppend hart van het event.

Amsterdam - Tijdens Gay Pride in Amsterdam vinden er geen feesten meer plaats op het Rembrandtplein, de Paardenstraat, langs de Amstel, ter hoogte van Amstel 54, en voor de Stopera.

De feesten op het Amstelveld blijven behouden, maar de Dam wordt nu het kloppend hart van het event.

De feesten op het Amstelveld blijven behouden, maar de Dam wordt nu het kloppend hart van het event.

In plaats daarvan wordt de Dam het kloppend hart van het zomerevenement. Vorig jaar, toen Amsterdam de gaststad van Europride was, werd daar al mee geëxperimenteerd. Dat beviel goed. Alleen het Amstelveld, Westermarkt en Dam blijven beschikbaar voor de Pride-feesten. Ook wordt de vaarrichting van de grachtentocht veranderd. Voortaan vaart de jaarlijkse stoet van Amstel naar Westerdok. Na afloop van de stoet wordt de Prinsengracht afgesloten, zodanig dat er geen stoet van bootjes achter de parade aan kunnen varen. De gemeente Amsterdam heeft bewoners afgelopen maandagavond ingelicht over de voorgenomen wijzigingen van het jaarlijkse evenement, nog voor de vergunningsaanvraag wordt gepubliceerd.

Volgens woordvoerder Danny de Vries van Stichting AGP, de organisatie die de Gay Pride organiseert, is het vooral de bedoeling om binnenstadbewoners al in een vroeger stadium dan voorheen te betrekken in alle plannen rondom het evenement. De botenparade van de Gay Pride trekt jaarlijks een paar honderdduizend bezoekers naar het centrum van Amsterdam en zorgt voor de bewoners voor overlast.

Daarom werd afgelopen jaar de Prinsengracht al afgesloten voor autoverkeer. Ook werden er om de dertig meter afvalbakken geplaatst en stonden er veel mobiele pissoirs. Andere zaken die overlast veroorzaken zijn illegale feestjes, vernielingen en de grote hoeveelheid fietsen.

De bewoners op en rond het Amstelveld lieten maandagavond echter al hun onvrede merken over de nieuwe plannen. Bij vlagen ging het er heftig aan toe. Want terwijl de feesten op het Rembrandtplein worden verplaatst naar de Dam, blijft voor het Amstelveld alles bij het oude. Sinds enkele jaren wordt op het plein een open lucht dance-feest georganiseerd. Ook dit jaar kan het plein weer enkele duizenden bezoekers tegemoet zien. Volgens de bewoners druist dat in tegen toezeggingen van de gemeente dat het op het plein allemaal wat minder zou worden wat betreft aantallen bezoekers en tijdsduur. Daarbij speelt mee dat het Rembrandtplein een festivalterrein is en het Amstelveld een plein in een woonbuurt.

Het omdraaien van de vaarroute heeft volgens De Vries vooral te maken om gaten in de parade te voorkomen. „Dat valt nu beter op te vangen, zodat de tocht geen uren gaat duren.”

De Vries noemt het hele pakket van maatregelen goed voor de spreiding. „Vorig jaar hebben we goede ervaringen opgedaan op de Dam. We denken dat het verstandig is om het feest overzichtelijker te maken. Ook vinden we het belangrijk om het Rembrandtplein te ontlasten.”

Vanaf de Dam zal ook de Pride Walk vertrekken. De wandeltocht in het eerste weekeinde van Amsterdam Pride zal eindigen in het Vondelpark.