Nieuws
831449
Nieuws

'300 banen op het spel'

FNV vreest voor banen bij Q8

De FNV vreest dat ruim 300 werknemers hun baan verliezen als de Q8-raffinaderij in Rotterdam wordt omgevormd tot opslagplaats.

De vakbond reageert daarmee op de mogelijke plannen van opslagbedrijf Hes Beheer. Het concern is een van de partijen die een bod willen uitbrengen op de Q8-raffinaderij.

Directievoorzitter Harry van Rietschoten bevestigt de interesse. „We onderzoeken momenteel verschillende scenario’s. Een van de opties is dat de raffinaderij een opslagplaats wordt voor vloeibaar gas.”

Opslag

„Een andere mogelijkheid is dat het een raffinaderij blijft met een deel aan opslag. Maar het heeft nu geen enkele zin om te speculeren over mogelijke banen die verdwijnen.”

FNV-bestuurder Egbert Schellenberg is niet enthousiast over de opslagplannen. „Er is namelijk sprake van overcapaciteit.” Hij wijst op de reorganisatie bij Vopak, waar honderden werknemers op straat worden gezet. De vakbond verwacht dat er binnen twee weken meer duidelijkheid komt over de toekomst van de raffinaderij.

Interesse

Er zijn in totaal zeven kandidaten geïnteresseerd in de Q8-raffinaderij. Naast Hes Beheer zou het gaan om grote partijen uit China, Rusland en het Midden-Oosten. Eind deze week is de deadline om een bod uit te brengen.

Een woordvoerder van Kuwait Petroleum Europoort zegt dat er met verschillende kandidaten wordt gesproken, maar wil verder geen namen noemen.