Nieuws/Binnenland
831461
Binnenland

D66: EU moet meer doen voor bootvluchteling

De Europese Unie moet veel meer doen om te voorkomen dat bootvluchtelingen verdrinken in de Middellandse Zee. D66-leider Alexander Pechtold wil dat de 28 EU-landen drie keer zo veel geld en materieel inzetten als nu om het probleem aan te pakken. Nederland moet daarop aandringen op de extra EU-top donderdag over het asielzoekersprobleem.

Pechtold zal dat woensdagmiddag voorstellen in het debat dat de Tweede Kamer voert met premier Mark Rutte over het vluchtelingprobleem. De afgelopen weken zijn vele honderden asielzoekers verdronken omdat hun overvolle boten zonken of kapseisden.

Sinds januari zijn op deze manier al zeker 1700 mensen omgekomen. Pechtold benadrukt dat dit er ruim dertig keer zoveel zijn als in dezelfde periode vorig jaar. Hij vindt de voorstellen waar de Europese Commissie maandag mee kwam, niet voldoende en te vaag.

De EU heeft begin dit jaar met Triton de missie Mare Nostrum overgenomen van Italië. Deze missie is volgens Pechtold veel kleiner en heeft slechts enkele vliegtuigen en schepen. Het gaat vooral om patrouilles voor de kust en kost de EU per maand 3 miljoen euro.

Mare Nostrum was breder, ook in reddingsoperaties, en kostte Italië 9 miljoen euro per maand, aldus Pechtold. Mensensmokkelaars werden ook actief aangepakt. Hij wil dat de EU teruggaat naar dat niveau.

D66 wil ook kijken naar de inzet van Nederlands materieel, bijvoorbeeld een fregat.