Nieuws
831478
Nieuws

Grote ontslagronde bij TSN Thuiszorg

TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, ontslaat de komende maanden 650 van de 11.000 vaste medewerkers. Daarnaast verliezen dit jaar ongeveer 1500 medewerkers met een tijdelijk contract hun baan. Bovendien worden de salarissen van zo'n 4300 werknemers ,,fors verlaagd''. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Ongekend zwaar

Directeur Zion Jongstra schrijft de „ongekend zware maatregelen” toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gemeenten heeft opgelegd. „Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch”, stelt Jongstra. De werknemers die worden ontslagen werken in gemeenten die helemaal stoppen met de financiering van de thuishulp. Welke dat zijn is nog onbekend.

Voor mensen die nu thuishulp hebben, betekent dit volgens Jongstra dat ze die hulp kunnen verliezen of straks niet meer kunnen betalen. En dan kunnen ze niet meer zelfstandig wonen, waardoor ze naar een verzorgingshuis moeten.

„Deze problemen zijn direct te herleiden naar het beleid van de staatssecretaris: visieloos snoeien. Ik durf te stellen dat er meer uren is vergaderd over huishoudelijke hulp dan dat daadwerkelijk deze hulp is ingezet”, stelt Jongstra.

Loonsverlaging

De loonsverlagingen hebben betrekking op medewerkers die werkzaam zijn in plaatsen waar het door gemeenten geboden tarief veel lager ligt dan de loonkosten. ,,TSN moet hier nu ruim 5 euro per gewerkt uur op toeleggen. Wij betreuren het deze medewerkers die zulk belangrijk werk doen minder te gaan belonen, maar hebben geen andere keus. Wij kunnen deze verliezen niet langer dragen'', aldus de directeur.

Kwetsbaar

Jongstra voorziet dat er bij Nederlandse thuishulporganisaties in totaal nog ,,tienduizenden'' banen verdwijnen de komende tijd. Bovendien staat de thuishulp voor 220.000 kwetsbare mensen acuut op het spel. TSN Thuishulp schrapte eerder dit jaar al enkele honderden banen via kleinere reorganisaties, eveneens als gevolg van de bezuinigingen.

De TSN-directeur wil dat Van Rijn direct ingrijpt. Zo zou de staatssecretaris gemeenten minimumtarieven kunnen opleggen en ze verbieden thuishulp te schrappen. ,,En hij kan de gemeenten die het wél goed hebben geregeld tot voorbeeld stellen.''