Nieuws/Binnenland
831484
Binnenland

AIVD: Russische spionnen hier actief

De Russische inlichtingendiensten sturen in Nederland agenten aan om politieke en wetenschappelijke informatie te krijgen. Dat staat in het jaarverslag van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst dat woensdag is gepubliceerd.

De Russische agenten worden in Nederland ook ingezet voor de aanschaf van militaire technologie, waarbij de exportbeperkingen worden omzeild. Volgens de AIVD schuwen de Russische diensten ook intimidatie van Nederlanders in Rusland niet, om zo informatie los te krijgen.

De Russische campagne om beleid en beeldvorming over Rusland te beïnvloeden, is volgens de AIVD wereldwijd en ook in Nederland sterker geworden. Dat is gebeurd na de Russische interventie in Oekraïne vorig jaar.

De beïnvloeding is gericht op de politiek en het zakenleven, maar ook op cultuur en media. De AIVD ziet bijvoorbeeld dat Rusland meer moeite doet om talentvolle academici en maatschappelijk betrokken jongeren op kosten van de Russische overheid naar Rusland te laten reizen.

De AIVD stelt dat de verborgen beïnvloedingspraktijken vaak moeilijk zijn te duiden omdat ze zich afspelen in het grijze gebied tussen diplomatie en inlichtingenwerk. Het uiteindelijke effect is ook moeilijk vast te stellen, aldus de AIVD. Toch waarschuwt de dienst in het jaarverslag voor onderschatting van het effect van de beïnvloeding op de lange termijn.

In het jaarverslag is veel aandacht voor de onrust aan de oostgrens van Europa en de oorlog in Oekraïne. De dienst spreekt van politieke obstructie en aantasting van de zekerheid van energievoorziening in het conflict tussen het Westen en Rusland.